ŽIVOT: Zašto je rano ustajanje dobro za vas?

Predugo spavanje ne samo da nije dobro za vašu karijeru, već može uticati na to da se čitav dan osjećate umorno, depresivno i bezvoljno. Evo kako da promijenite ovu lošu naviku i da lako postanete ranoranilac.

0
965

Istraživanja su pokazala da osobe koje rano ustaju imaju bolji imunitet i više energije tokom dana od spavalica. Takođe je dokazano da su manje podložni stresu pošto imaju više vremena da završe svoje obaveze pa imaju i manje razloga za nerviranje. Mali broj ljudi je srećan kada rano ujutru zazvoni budilnik, pogotovo ako ste kasnije legli, ali to je naša realnost i samo je potrebno da je prihvatite kao takvu i učinite sve što je moguće kako biste sebi olakšali.

Prevarite svoj unutrašnji sat

Kada odlučite da promijenite svoje navike, uradite to postepeno. Ako ste donijeli odluku da počnete da ustajete ranije nego inače, nemojte odmah naviti budilnik na primjer sat prije vremena kada ste navikli da se budite, već na svakih nekoliko dana pomjerajte buđenje 10 minuta unazad dok ne dođete do željenog vremena. Vaš organizam će se malo-pomalo navikavati na nov režim i samim tim ćete početi i ranije da idete na spavanje.

Mentalni trik

Smislite neki ritual koji ćete svako jutro obavljati, a u kom ćete uživati kako bi vam rano ustajanje lakše palo. Odvojite 15 – 20 minuta da popijete kafu ili doručkujete ili jednostavno pustite svoju omiljenu muziku čim se probudite. Ovo će vam pomoći da se razbudite i da sa osmehom na licu započnete dan. Nikako nemojte čim otvorite oči da razmišljate o obavezama koje vas čekaju.

Bavite se sportom

Dobro je poznato da fizička aktivnost pozitivno utiče na kvalitetan san i otklanja nesanicu, a istovremeno pomaže da imamo više energije tokom dana. Ukoliko možete, bilo bi idealno da odradite trening ujutru kako biste se razbudili i pokrenuli organizam. Ako vam više prija da vježbate popodne, trudite se da ne bude suviše kasno.

Jak doručak i lagana večera

Kada se probudimo, našem tijelu je potrebna energija, a najbolji način da je obezbedimo jeste da pojedemo jak doručak koji će u sebi imati i ugljene hidrate i proteine pa tek nakon njega možemo popiti kafu. Na ovaj način, pokrenućemo metabolizam i započeti dan na pravi način. A kako uveče ne biste imali problema da zaspite, trudite se da ne večerate posle 19 časova i da obrok bude siromašan uljenim hidratima. Tunjevina sa salatom ili pileće bijelo meso sa barenim povrćem neki su od predloga za ukusnu večeru.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje