ŽIVOT: Šest načina kako se STVARNO opustiti kada ste pod stresom

Naši poslovi sa sobom nose dosta odgovornosti i s vremena na vrijeme nas suptilno natjeraju da u zaposlenim radnim danima u potpunosti zaboravimo na sebe. Ako ste se pitali kako sebe izbaciti iz scenarija u kojem uporno razmišljate o onom tornju od papira i listi stvari koje trebate obaviti u ponedjeljak, onda je vrijeme da se upoznate s vodičem koji vam donosimo u nastavku.

0
1007

1. Odspavajte tih osam sati sna

Ukoliko previše spavate ili se vrtite cijelu noć i pokušavate zaspati, dobijate očite znakove da i vaše tijelo reaguje na velike količine stresa. Najviše ćete sebi pomoći ako svako veče legnete nešto ranije nego inače i ujutro sat navijete uvijek u isto vrijeme kako biste kreirali svoju jutarnju rutinu. Osim toga, predugo spavanje ili nedostatak sna kreiraju umor koji u stresnim situacijama predstavlja samo uvod u negativno razmišljanje.

2. Nemojte jesti kada ste nervozni

Iako se nakon unosa slane i slatke hrane osjećate bolje, samo je pitanje vremena kad će se osjećaj nervoze vratiti (a vratiće se). Za vrijeme stresnih situacija nemojte jesti previše niti preskakati obroke. Upravo radeći gladni i s osjećajem iscrpljenosti stvarate dodatni stres, loše raspoloženje i negativne misli koje vam ne trebaju.

3. Skrenite svoje misli na nešto drugo

Vjerovatno najnepogodnije za vas u stresnim situacijama je zatvoriti se u četiri zida, izbjegavajući aktivnosti koje volite. Izbjegavajte sjedenje kod kuće i pretjerano analiziranje situacije. Izađite napolje, prošetajte svog psa, pojedite onaj ukusni sendvič sa prijateljem ili popijte kafu s tatom u gradu. Plešite. Upravo takve aktivnosti u kojima ćete uživati učiniće čuda za vaše raspoloženje i opuštanje popeti na novi uzbudljivi nivo.

4. Socijalizujte se

Koncerti, obroci sa prijateljima i događaji na trgu – to su vaši planovi nakon stresnih situacija. Nipošto se nemojte zatvoriti u svoja četiri zida, nego pokušajte što više vremena provoditi s drugim ljudima, jer ćete upravo tako smanjiti depresivne i anksiozne osjećaje koji pokucaju na vaša vrata onda kada stres uđe u vaš život.

5. Poradite na povratku svoje energije

Iscrpljenost i nedostatak energije najbolji su prijatelji stresa. Vrijeme je da ih napokon posvađate i uklonite te negativne utjecaje na vaše raspoloženje i motiviranost kroz poboljšanje u prehrani, unošenje multivitamina ili pak vježbanjem koje će vam vratiti izgubljenu energiju. Čim osjetite da ste ponovo na svojim nogama, lakše ćete se suočiti sa problemima koje nosi ponedjeljak.

6. Ne dajte da vas stres kontroliše

Vi itekako uvijek možete držati konce ove igre, stoga ne dopustite da jedna situacija, zadatak ili projekat imaju preveliku važnost u vašem svakodnevnom životu. Značajnu važnost sigurno treba imati, ali ne glavnu i najvažniju. Kada i niste sigurni možete li sve stići na vrijeme ili ne znate u potpunosti radite li nešto na ispravan način, posavjetujte se sa nekim ko vam može pomoći i sagledajte situaciju iz svih uglova, ali nipošto ne dopustite da vas stresne situacije izbace iz vašeg uobičajenog ritma.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje