ŽIVOT: Pet razloga zbog kojih uvijek sebi morate biti prioritet

Stavljanje ličnih potreba na prvo mjesto neki bi opisali kao sebičnost, ali to je zapravo najbolja stvar koju dugoročno možete napraviti za sebe.

0
2112

1. Vaše zdravlje zavisi o tome

Stres i nedostatak sna oslabljuju naš organizam pa postajemo podložniji raznim zdravstvenim problemima i bolestima. Često sami sebe toliko preopteretimo svakodnevnim obavezama da ne uspijevamo pronaći ni pola sata za odmor, a kamoli za hobi koji nas veseli i relaksira. Zbog toga naposljetku pati naše fizičko, ali i psihičko zdravlje.

2. Posao može i mora da pričeka

Posao vam nikada ne smije postati prioritet ili biti središnja tačka oko koje se okreće vaš cijeli život. Radne obaveze moraju pričekati kada su u pitanju važne stvari. Nemojte odgađati doktorske preglede zbog posla i uvjeravati se kako se ništa neće dogoditi ako malo pričekate s nekom važnom pretragom koju ste odavno trebali napraviti.

Možda vam se čini da neki projekt na kojem radite zahtijeva 100 posto vaše pažnje pa na njega trošite i svoje slobodno vrijeme, ali upravo je to krivi potez koji mnogi rade. Posao je posao, a slobodno vrijeme koristite kako biste se odmorili od njega.

3. Imaćete kvalitetniju ljubavnu vezu

Nema ništa loše u tome da vodite računa o potrebama svog partnera, ali ako to radite nauštrb ličnih potreba, dugoročno će vaša veza izgubiti na kvalitetu. Ako ne naučite jasno i glasno izražavati svoje sumnje, osjećaje i želje, nakon nekog vremena osjećaćete se zanemareno i zapostavljeno.

4. Bićete bolja prijateljica i majka

Mislite kako vaša porodica ili prijatelji ne primjećuju da ste nervozni, umorni, razdražljivi? Varate se, oni itekako znaju prepoznati kada se osjećate loše. Ne možemo uvijek svi biti sjajno raspoloženi i trenuci nervoze sasvim su uobičajena stvar. Međutim, kada smo u stanju hroničnog stresa onda smo skloni pretjerano emotivnim reakcijama i ne vidimo stvari u pravom svjetlu.

To može dovesti do brojnih nesporazuma, bespotrebnih rasprava pa čak i svađa. Zato pazite na sebe, priuštite sebi svakodnevno barem 15 minuta kada ćete se povući u svoj svijet, opustiti misli, udahnuti punim plućima i napuniti baterije za ostatak dana. Ne zaboravite, kada ste srećni, onda ste najkorisniji svojim najmilijima.

5. Postići ćete unutrašnji mir

Nemojte osjećati krivicu zbog toga što svoje potrebe stavljate ispred potreba drugih. Imate potpuno pravo sebi biti prioritet i ostvariti se u svakom pogledu. Naposljetku, tako ćete postati bolji čovjek, osvijestiti svoje interese i potrebe te ćete ostvariti toliko željeni unutrašnji mir kojem svi težimo.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje