ZDRAVLJE: Pet faktora koji povećavaju rizik od raka dojke

Rak dojke je najčešća je zloćudna bolest kod žena, a statistički podaci govore kako na Balkanu svaka 10. žena oboli od te opake bolesti. Upravo zbog toga vrlo je važno preduzeti sve moguće mjere kako bi se ova brojka smanjila. No, obolijevanje od raka dojke povezano je s nizom faktora, na većinu kojih možemo uticati sami.

0
1393

1. Gojaznost
Gojaznost kod žena povećava rizik obolijevanja od raka dojke za čak 30 do 60 posto. Ovo istraživanje sprovela je svjetska organizacija za borbu protiv karcinoma dojke. Masne stanice podstiču razvoj ženskog polnog hormona estrogena. Pojačana proizvodnja estrogena pak podstiče razvoj stanica tumora.

2. Fizička neaktivnost
Fizička aktivnost značajno utiče na naše tijelo. Jača imunitet i snižava nivo insulina u tijelu. Na taj način tijelo se lakše samostalno bori protiv bilo kakvih potencijalnih uzročnika bolesti među kojima je i rak dojke.

Rezultati gotovo 30 naučnih istraživanja potvrđuju kako se rizik od obolijevanja kod žena koje vježbaju barem tri sata nedeljno smanjuje za čak 30 do 40 posto.

3. Loše prehrambene navike
Brojna istraživanja su potvrdila kako crveno meso i šećer podstiču tumor. Ispijanje veće količine alkoholnih pića utiče na jače i brže stvaranje estrogena, a time povećava rizik od raka dojke.

Povrće pak ima potpuno suprotan efekt. Ono balansira nivo estrogena u organizmu. Sličan efekt ima i crveno povrće (mrkva) te lisnato (salata i spanać).

4. Genetika
Žene koje u genima BRCA1 i BRCA2 nose određenu mutaciju imaju značajno povećan rizik obolijevanja od raka dojke.

5. Porodična anamneza
Ako je neko u vašoj užoj porodici (majka, sestra, baka) obolio od raka dojke, čak i ako niste nositelj spomenutih gena, šanse za obolijevanje od ove bolesti se udvostručuju. Ako u porodici ima više od jedne osobe koja je oboljela od raka dojke vaš rizik je trostruko veći.

Spadate li u ovu rizičnu grupu preporuka je da potražite savjet doktora specijaliste koji će vas upoznati sa svim mogućnostima preventivnog liječenja, odnosno postupcima smanjivanja mogućnosti obolijevanja od raka dojke kao što je preventivna mastektomija.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje