ZDRAVLJE: Pet bakinih trikova za liječenje sezonskih bolesti

Gotovo da nema doma u kojem neko trenutno ne šmrca i kija. Ove zdravstvene probleme lako možete ublažiti trikovima koje su nam odavno otkrile naše bake.

0
1062

1. Topla supa
Pileća, goveđa, povrćna – kakvu god volite, važno je samo da nije hladna, jer topla i slana tečnost pomaže kod rehidracije i uklanjanja sluzi.

2. Med
Kod bakterijskih infekcija tj. gnojnih upala grla trebaćete pomoć antibiotika. Međutim, kod prehlada i viroza med je glavni vaš saveznik u liječenju bolnog grla i umirivanju kašlja. Jedan od najučinkovitijih je livadski med, a u stopu ga slijede kesten i ukusni bagrem koji su idealni za smanjenje suvog kašlja.

3. Grgljanje slane vode
Grlo nam se često isuši tokom prehlade i zato mu treba dodatna doza hidratacije, a najbolji učinak postići ćete slanom vodom.

U 3 dcl tople vode istopite malu čajnu kašiku soli, grgljajte i odmah ćete osjetiti olakšanje. So će pomoći tečnosti da penetrira u tkivo i zadrži se tamo.

4. Čaj od nane
Sluz koja nam se nakuplja u nosu i grlu tokom noći često gutamo, pa se ujutro zbog nje ponekad budimo s osjećajem mučnine u želucu. Mučnine ćemo se najlakše riješiti uz pomoć čaja od nane koji ga ublažava. Uz to smiruje mišiće u probavnom traktu i pomaže u ublažavanju bola u trbuhu.

5. Uzdignuti jastuci
Spavanja na “niskom” tokom prehlade nije ugodno. Zato poduprite glavu jastucima, jer ćete tako olakšati disanje, smanjiti pritisak na sinuse i omogućiti sluzi da se lakše spušta.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje