ZDRAVLJE I LJEPOTA: Pet razloga zašto su vam žuti zubi

0
2592

Redovno pranje zuba trebalo bi osigurati da oni budu zdravi i bijeli, ali nažalost nekada njihova bjelina ne zavisi o tome koliko vodimo računa o dentalnoj higijeni.

Genetika može biti jedan od problema kada je bjelina zubi u pitanju, ali vrlo je začuđujuće to što neke svakodnevne stvari koje radimo ili konzumiramo zapravo zube učine žutima. Takve zube niko ne želi imati i zbog toga postoji hiljadu preparata koji obećavaju momentalnu bjelinu.

Tim proizvodima nije za vjerovati, a ako si i ti jedna od onih koji tužno gledaju u ogledalo u svoje žute zube trebaš saznati zbog čega oni mogu biti takvi:

Pretvrde četkice za zube
Mišljenja smo da što tvrđa četkica – to veća bjelina u ustima. Naime, to nije baš tako. Zubari uvijek preporučuju pranje zuba mekanim četkicama, a to posebno važi za osobe koje imaju problema s desnima i zubnim mesom. Tvrde četkice će uništiti caklinu zuba, a ako koristiš električnu četkicu, zapamti da je ne smiješ jako pritiskati.

Ten kože
Možemo se u beskonačnost žaliti na svoje žute zube, ali to može biti rezultat zapravo naše boje tena. Kada je koža svjetlija od zubi onda se može stvoriti utisak da su zubi žuti i kada nije tako. Što je koža tamnija, to se zubi više čine svjetlijima.

Plivanje
Ako plivaš nekoliko puta nedeljno možeš primijetiti da se tvoji zubi čine žućima. To je zato što hemikalije iz bazena mogu na zubima stvoriti zubni kamenac. Jedan časopis o dentalnoj medicini kaže kako se to može riješiti kod zubara i da je to stanje privremeno.

Manjak unošenja vode u organizam
Svi znamo da voda pomaže našem organizmu, a osim toga ona i održava zube bijelima. Ispijanje vode nakon konzumiranja određenih pića, a voda ih uklanja. Ispijanje crnog čaja ili kafe ostaviće mrlje na našim zubima, a voda može pomoći.

Sokovi
Prema SofTouch Dental Care, mrlje od soka na zubima imaju u sebi fosforne kiseline i hromogene. Fosforne kiseline pojačavaju ukus soka, ali uništavaju caklinu. Zubi s uništenom caklinom će lakše postati žuti i od hrane, ali i od pića. Hromogeni daju soku boju, ali `prljaju` zube.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje