ZDRAVLJE I LJEPOTA: Koliko je hlor u bazenima stvarno štetan?

Ako ste ikada koristili javni bazen vjerovatno ste se ponekad zapitali u kolikoj mjeri hlor u bazenskoj vodi šteti zdravlju, s obzirom na to da je poznato da se taj hemijski element koristi kao sredstvo za izbjeljivanje, a snažan miris hlorisane vode često je odbojan.

0
1051

Ipak, stručnjaci tvrde da zbog svega navedenog ne treba brinuti.

Oštar miris, što ga ljudi generalno povezuju s mirisom hlora, ne potiče od hlorisane vode, već od nusproizvoda hemijskih reakcija s hlorom, a jedan od njih je trikloramin koji najviše utiče na karakterističan miris na hlor. Njemački naučnici ističu da hlor sam po sebi nije toliko štetan, no da se prilikom miješanja sa znojem, urinom, bakterijama i tjelesnim uljima razvija taj hemijski spoj koji stvara probleme.

Preporuka je prije ulaska u bazen temeljno se istuširati i oprati sapunom i vodom da bi se s tijela i lica uklonila šminka i ostali kozmetički preparati koji uzrokuju neželjene reakcije prilikom spajanja s hlorom.

Redovna dezinfekcija bazenske vode obavlja se automatskim hlorinatorom s redukcijom pH vrijednosti, čiji rad kontroliše stručna osoba. Dodano dezinfekcijsko sredstvo treba ravnomjerno raspodijeliti u cijelom bazenu. Koncentracija slobodnog rezidualnog hlora treba biti u rasponu od 0,12 do 1,02 mg/l, a voda u predbazenima mora biti hiperklosirana ili obavezno sadržati dezinfekcijsko sredstvo.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje