ZDRAVLJE: Da li znate razliku između prehlade i gripe?

Vrijeme je virusa. Svi znamo kako to izgleda, bol u grlu, kijanje, šmrcanje, temperatura, groznica, bolovi u mišićima, sve skupa vrlo neugodno zar ne?

0
867

Kako znate imate li simptome gripe ili prehlade?
Važno je znati razliku između gripe i prehlada. Za prehladu možemo reći da je blaža respiratorna bolest od gripe, može vas prikovati za krevet nekoliko dana, dok se s gripom možete osjećati loše i nekoliko nedelja. Tijelu nakon gripe treba dug oporavak, a osim toga gripa može rezultirati i ozbiljnim zdravstvenim problemima kao što je upala pluća.

Šta su česti simptomi prehlade?
Nekoliko stotina različitih virusa može uzrokovati prehladu. Prehlada obično počinje grloboljom koja obično nestaje poslije dana ili dva. Pojavljuju se simptomi curenje iz nosa, a nakon toga javlja se i kašalj. Groznica nije uobičajena kod odraslih, ali je moguća lagana groznica. Djeca imaju veću vjerovatnost pojave temperature s prehladom.

Šta su uobičajeni simptomi gripe?
Simptomi gripe obično su ozbiljniji od simptoma prehlade i dolaze brzo. Simptomi gripe uključuju upalu grla, groznicu, glavobolju, bolove u mišićima, začepljenje u sinusima i kašalj. Za razliku od prehlade kod gripe su u pravilu javljaju veće temperature i vjerovatno će se na početku javiti groznica, te osjećaj potpune malaksalosti. Bol u tijelu i mišićima takođe je značajnija kod gripe.

Baš kao i virusi prehlade i virusi gripe ulaze u tijelo kroz sluznicu nosa, očiju ili usta. Svaki put kada dodirnete ruku na jedno od tih područja, mogli biste se zaraziti virusom, zato je jako važno da ruke budu bez klica uz često pranje.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje