ZDRAVLJE: 12 namirnica koje možete jesti u ogromnim količinama – ne debljaju!

0
1429

Ljeto je pred vratima pa sve više razmišljamo o tome kako se što brže dovesti u top formu. Pri tome se ne moramo izgladnjivati i ići na rigorozne dijete. Američka nutricionistkinja Lisa Jang podsjeća kako postoji čak 12 vrsta namirnica koje možemo jesti u velikim količinama, a s linijom ćemo biti zadovoljni.

Riječ je o voću i povrću koje je puno vode, vrlo je hranjivo, sadrži vlakna koja daju osjećaj sitosti i ima vrlo malo kalorija. Iako ne obiluje proteinima, puno je vitamina, antioksidansa i ostalih nutrijenata dobrih za zdravlje, prenosi Independent.

Dr Jang kaže da će vam nakon svakodnevnog konzumiranja sljedećih 12 namirnica organizam biti zahvalan, a i linijom ćete biti veoma zadovoljni.

1. Kelj
Sadrži vrlo malo kalorija. Jedna porcija (oko 150 g) sirovog kelja sadrži samo 33 kalorije, no ima gotovo tri grama proteina i oko 2,5 grama vlakna koja će vas zasititi.

2. Celer (stabljika)
Gotovo 95 posto stabljike celera čini voda, a istovremeno je bogat kalijem, folnom kiselinom, vlaknima i vitaminom K. Porcija sadrži 6 kalorija.

3. Borovnice
Od prije su poznate po bogatstvu antioksidansima. Sadrže ih više od bilo koje druge vrste voća. Jedna šoljica sadrži samo 85 kalorija.

4. Krastavac
Ovo voće (ispravno – voće) čini uglavnom voda. Ima vrlo malo kalorija, a najbolje ga je jesti s korom jer je bogato vlaknima i vitaminom A, odnosno beta-karotenom, dobrim za vid.

5. Jagode
Najpoznatije su po velikoj količini likopena, koji pridonosi sniženju holesterola i krvnog pritiska, a crveni pigment iz jagode snažan je antioksidans koji smanjuje rizik od srčanožilnih bolesti.

6. Grejp
Grejp otapa masti i odličan je za gubitak kilograma. Smatra se dijetalnom namirnicom. Pun je vlakana, pa daje dugo osjećaj sitosti te stabilizuje nivo šećera u krvi.

Voće i povrće sadrže vlakna koja daju osjećaj sitosti (Foto: Thinkstock)

7. Brokoli
Vrlo hranjivo povrće kad se jede sirovo ili kuvano na pari. Sadrži sulforafan, koji djeluje antikancerogeno te na način da u crijevima povećava koncentraciju nekih korisnih enzima.

8. Dinja
Dinja je puna beta-karotena, oblika vitamina A koji pomaže zdravlju očiju i dobrom vidu. Porcija ima samo 55 kalorija.

9. Karfiol
Vrlo hranjiv, karfiol je pun antioksidansa, odnosno kvercetina, fitohemikalije koja ima antioksidativno djelovanje. Ona pomaže u borbi s hroničnim bolestima. Porcija sadrži 25 kalorija.

10. Kupine
Poput ostalog bobičastog voća kupine su pune vitamina C i bioflavonoida, koji djeluju kao jaki antioksidansi i sprečavaju stvaranje slobodnih radikala. U jednoj porciji su samo 62 kalorije.

11. Narandže
Kad se spomene ovo voće svima nam najprije na pamet padne vitamin C, no ovaj citrus ima brojne druge korisne sastojke. Narandža srednje veličine sadrži oko 80 kalorija.

12. Jagode
U jednoj porciji jagoda ima više vitamina C nego u jednoj narandži. Dovoljna je porcija od 150 g (koliko obično pojedemo) da bi se zadovoljila dnevna doza vitamina C. Pune su polifenola, vrste antioksidansa. To je jedno od najmanje kaloričnih voća – samo 35 kalorija na 100 g.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje