ZDRAVLJE: 10 javnih mjesta i predmeta sa najviše bakterija

Na sam spomen bakterija mnogi se uplaše, ali nema mjesta za paniku ako naučite kako ih izbjegavati uz malo dodatnog opreza zahvaljujući kojem ćete zaštititi svoje zdravlje.

0
984

Redovna upozorenja stručnjaka o važnosti pranja ruku treba shvatiti ozbiljno. Naime, postoje mjesta koja svakodnevno dodiruje veliki broj ljudi, a mnogi od njih nosioci su određenog tipa bakterija koji mogu prouzrokovati određene zdravstvene probleme.

Ako ste npr. prehlađeni, a kinuli ste i pritom usta zaštitili rukom kojom ste potom dirali ogradu od stepenica, osoba koja se nakon toga uhvati za ogradu na tom mjestu, “preuzeće” vaše bakterije i postoji realna mogućnost da i ona razvije prehladu.

Brojna istraživanja dokazala su da određena javna mjesta nose najviše bakterija pa bismo trebali oprati ruke nakon što dođemo u dodir sa njima.

1. Ograde stepenica
2. Dugmići u liftovima
3. Kvake na vratima prodavnica
4. Jelovnici u restoranima
5. Novac
6. Prekidači za svjetlo
7. Posudice za so i papar u restoranima
8. Bankomati
9. Sprave za vježbanje u teretani
10. Korišćene flašice za vodu

SAVJET:

Naravno da ćete često naići na situaciju u kojoj nije moguće oprati ruke odmah nakon dodira sa ovim mjestima. Tada se možete zaštiti korišćenjem gela za dezinfekciju ruku, a ako ne volite koristiti takve proizvode onda jednostavno izbjegavajte dodirivati lice rukama.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje