ZANIMLJIVOSTI: Voće i povrće koje možete uzgajati na vašem balkonu

0
918

Kako biste imali ličnu zelenu oazu, ne morate nužno imati vrt. Za pojedine vrste voća i povrća, dovoljno je da iskoristite osunčanost balkona i upotpunite ga ukrasnim posudama u koje ćete posaditi mirisni ruzmarin i majčinu dušicu, jagode ili ukusnu rajčicu. Prilikom odabira biljki koje ćete posaditi na balkonu na umu imajte ograničen prostor, te vrijeme razvoja biljke.

#Začinsko bilje
Oduvijek ste zaljubljeno u kulinarskim emisijama posmatrali kuvare kako s prozorske daske uzimaju svježi ruzmarin, peršun, majčinu dušicu ili origano za svoja jela? Sada i vi možete slijediti njihove korake. Dovoljno je da svo bilje posadite u male posude ili gajbe i uživate u opojnim aromama koje stižu s balkona ili vašeg prozora.

#Limun
Biljka koja krasi veliki broj balkona i koja osigurava potrebnu količinu vitamina C za cijelu porodicu. Tokom zime ga je potrebno premjestiti u topao prostor, no, nema ništa slađe od limuna kojeg ćete u kuhinji koristiti bez imalo straha od pesticida.

#Jagode
Jako zdravo, sočno i ukusno voće koje će takođe lako rasti i na vašem balkonu. Možete ih posaditi u gajbe, bačve, velike tegle za cvijeće… Zbog topline i osunčanosti na balkonu, dosta brzo sazrijeva i čini vam jutra slađa.

#Šumsko voće
Bobičasto voće je idealno za sadnju u teglama, no, svakako obratite pažnju na vrstu zemlje koju koristite pri sadnji, budući da svaka biljka zahtijeva drugačiji tip zemlje, kao i na njihovo redovno zalivanje.

#Zelena salata
Ukoliko ste veliki ljubitelj salate, onda će vas razveseliti vijest da je zelena salata uistinu jednostavna za sadnju, te je vrlo zahvalna za održavanje. Ljeti će joj na balkonu vjerovatno biti prevruće, zbog čega je preporučljivo saditi je u kasnu jesen ili u proljeće.

#Blitva i spanać
I na vašem balkonu možete imati stalni izvor gvožđa. Ovo je povrće koje više voli niže temperature, dakle, bolje ga je saditi u hladnom periodu.

#Paradajz
Svježi paradajz uljepšaće pripremu svakog jela u ljetnim mjesecima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje