ZANIMLJIVOSTI: Sedam stvari koje niste znali o cipelama

0
2163

Cipele su modni dodatak za kojim čezne najviše žena. Uvijek postoji mjesta u ormaru za još jedan novi par i uvijek će se pronaći načina da se kupi makar se iznos na tekućem računu već pomalo crveni.

1. Prve cipele sa potpeticama su nosili muškarci
Vjekovima  su potpetice na cipelama označavale visok društveni status, prije nego rod. Osim pozicije u društvu, potpetice su pomagale muškarcu pri jahanju. Još u starom Egiptu, po cipelama se moglo uočiti ko pripada kojem društvenom statusu, a taj se običaj održao na kraljevskom dvoru još vjekovima kasnije.
2. Amerikanke posjeduju prosječno 19 pari cipela
Radi li se većinom o baletankama, sandalama ili nekom drugom tipu cipela, ne znamo, ali smo uvjereni kako je prosječan broj cipela kod Crnogorki mnogo manji.
3. Najskuplje cipele ikada prodate su koštale 660 000 $
Da žene znaju za svoj omiljeni modni dodatak potrošiti čitavu platu, nije neka novost. Ali, najskuplji par cipela ikada prodatih koštao je čak 660 000 dolara. Radi se, naime, o kolekcionarskom primjerku prodanom na aukciji 2000. godine – Ruby Slippers cipelama koje je Judy Garland nosila u filmu Wizard of Oz.
4. Lijeva i desna cipela izmišljene su tek 1818. godine
Znate li onaj izraz: “Kao da imaš dvije lijeve”? I premda se možda u toj izreci misli na nespretnost, do 1818. zbilja nisu postojale lijeva i desna cipela. Obje su bile iste. Tek je u Filadelfiji početkom 19. vijeka taj problem konačno riješen.
5. Prve čizme za žene kreirane su za kraljicu Viktoriju 1837. godine
 
Britanac Džozef Sparks Hol izumio je prve ženske čizme i to za kraljicu Viktoriju 1837. godine. Bile su to prve elastične čizme, inače popularne među muškarcima početkom 19. vijeka. Nakon što ih je obula kraljica, takve su čizme postale instant hit jer je Viktorija u to vrijeme bila poprilična trendseterka.
6. Jimmy Choo je izradio svoje prve cipele kada je imao 11 godina 
Dizajner cipela za čijim magičnim sandalama maštaju žene širom svijeta, toliko je volio cipele i to već od malih nogu, da je prvu cipelu kreirao sa samo 11.
7. Kolekcija cipela Keri Bredšo procijenjena je na 40 000 $ 
Keri Bredšo, jedna od popularne četvorke u TV seriji Sex and the City, bila je zagrižena ljubiteljka cipela. Neke od dizajnera proslavila je sama Keri noseći ih u slavnoj seriji, a njena kolekcija Choo, Manolo, Dior i mnogih drugih cipela procijenjena je na više od 40,000 dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje