ZANIMLJIVOSTI: 15 činjenica o dodjeli Oskara koje niste znali

Večeras, Američka Akademija filmskih umjetnosti 88. put dodjeljuje nagrade najboljim filmovima, koji su obilježili godinu. Ova godina je definitivno u znaku Leonarda di Kaaprija i filma The Revenant (Povratnik).

0
1497

Lejdi Gaga će izvjesti pjesmu Till It Happens To You, Kris Rok je domaćin ponovo nakon pauze od 2005. godine. Definitivno možemo reći da nas čeka jako uzbudljiva noć. No, štoa je obilježilo dosadašnje Oskare, ko ih ima najviše, ko je ostao na nominacijama, ko je najmlađi dobitnik…U nastavku vam donosimo zanimljive činjenice!

1. IME OSCAR

Najvjerovatnija teorija je ona koja kaže da je sekretarica Filmske Akademije Margaret Herik, nakon što je vidjela statuu, rekla da je podsjeća na njenog ujaka Osckra. Ipak, dodjela filmskih nagrada je dobila naziv Oscar tek 10 godina nakon prve dodjele, 1939.

2. MATERIJAL ZA IZRADU 

Prve statue bile su izrađivane od pozlaćene bronze, potom od legura kositra, i na kraju pozlaćeni metalni. Za vrijeme Drugog svjetskog rata, u nedostatku zlata, statue su izrađivane od obojenog gipsa. Nakon završetka rata, isti su zamijenjeni zlatnima, i nakon toga tradicija izrade zlatnih Oskara je nastavljena. Statua je visoka 34 centimetra, a teška 3,5 kg.

3. PRVA DODJELA

U maju 1929. godine održana je prva dodjela filmskih nagrada. Bila je to jako skromno organizovana večera za 270 ljudi, koji su plaćali pet dolara po osobi, a na meniju u hotelu Hollywood Roosevelt bila je pečena piletina.

4. NAJMLAĐI I NAJSTARIJI DOBITNIK OSKARA

Desetogodišnjak Tatum O’Neil dobio je Oskara za ulogu u filmu Paper Moon (1973.), a najstariji dobitnik bio je 82-godišnji Christopher Plummer za ulogu u filmu Beginners (2011.).

5. NAJZNAČAJNIJI FILMOVI U ISTORIJI DODJELE

Samo tri filma u istoriji su dobila nagrade u svih pet najvažnijih kategorija. Najbolji vizuelni efekti, najbolji glavni glumac, najbolja glavna glumica, najbolja režija, najbolji scenario. To su: It happened One Night (1934.), One Flew over the Cuckoo’s Nest (1975.) i Silence of the Lambs (1991.).

6. NAJVEĆI „GUBITNIK“ DODJELE OSKARA

Nije Leonardo di Kaprio, nego montažer zvuka Kevin O Konel koji ima 20 nominacija, a još uvijek nijednog Oskara u rukama.

7. JEDINI DOBITNIK KOJI JE ODBIO OSKARA

Bio je Marlon Brando za ulogu u filmu Godfather (1972.). Na dodjelu nagrada je poslao glumicu Sacheen Littlefeather da ga predstavlja i objasni da je razlog njegovog odbijanja odnos filmske industrije prema Amerikancima i njihovo krivo portretiranje istih u filmovima. Nakon toga, Akademija je zabranila slanje predstavnika na dodjele.

8. „NAJVEĆI“ OSKAROVAC

Volt Dizni. S osvojenih ukupno 26 Oskara i 59 nominacija.

9. GLUMICA KOJA JE POSTAVILA REKORD U BROJU NOMINACIJA

Meril Strip je nominovana za Oskara rekordnih 19 puta, a osvojila je ukupno tri Oskara. Dva za glavnu žensku ulogu u filmovima Sophie’s Choice (1983.) i The Iron Lady (2012.) i jedan za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu Kramer vs. Kramer (1980.). Zanimljiva činjenica je da muškarac koji vodi u broju nominacija ima njih 12 – Džek Niklson.

10. „NAJDUŽI“ DOBITNIK

Gone With The Wind (1939,) je sa svojih 234 minute trajanja, najduži film koji je dobio nagradu za najbolje vizuelne efekte.

11. NEAMERIČKA ZEMLJA KOJA PREDNJAČI U BROJU OSKARA

Italija, s ukupno 10 nagrada je zemlja koja je osvojila najviše Oskara u kategoriji stranog filma.

12. NAJUSPJEŠNIJI FILMOVI SVIH VREMENA PO BROJU OSKARA

Ben-Hur (1959.), Titanic (1997.) i The Lord of the Rings: The Return of the King (2003.). Sva tri filma su dobili po 11 Oskara.

13. TWEET KOJI JE DOŽIVIO NAJVIŠE RE-TWEETOVA

Pogađate? Selfi Elen Dedženeris sa dodjele Oskara 2014. godine – s preko 3,4 miliona re-tweetova.

14. CIJENA ULAZNICE ZA DODJELU OSCARA?

Recimo da vam je bolje da se potrudite biti nominovani. U dvoranu Dolby Theatre, u kojoj se svake godine dodjela odražava može sjesti 3.400 ljudi. Niko nema zagarantovano mjesto, svake godine se mijenjaju. Čak ni Meril Strip nema svoje mjesto. Cijena ulaznice se kreće od 200 do 800 eura.

15. POKLON VREĆICA KOJU ZVIJEZDE CRVENOG TEPIHA DOBIJU

Još jedna stvar zbog koje vrijedi biti nominovan za Oskara. Tretmani za tijelo, luksuzni nakit, odlazak na Maldive, 6-mjesečna članarina za teretanu i sl. Jedna kompanija dobija priliku sponzorisati poklon-vrećice. Ove godine, makretinška kompanija Distinctive Assets će jutro nakon dodjele Oskara svakom nominovanom poslati poklon-vrećicu vrijednu 66 300 eura.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje