ZANIMLJIVOSTI: 10 činjenica o nakitu

0
1300

Za mnoge je nakit dekorativni ukras i sastavni dio svakodnevnog aksesoara, dok ima i onih koji ga smatraju umjetničkim djelom. Ukoliko pogledamo u nazad kroz istoriju vidjećemo da se njime izražavao ekonomski, društveni i religijski status neke osobe. U nastavku teksta pripremili smo za vas 10 najinteresantnijih činjenica o nakitu.

1. Najskuplji komad nakita dizajniran za film bila je ogrlica koju je nosila Nikol Kidman u Mulen ružu sačinjena od 1308 dijamanata i sa 2,5 karatnom safirnom kopčom.

2. Iako žene veoma vole nakit ipak su muškarci bili ti koji su ga prvi nosili. Nakit je za njih predstavljao statusni simbol, a vjerovali su i da će im donijeti sreću u borbi.

3. Egipat i Mesopotamija su bile prve dvije drevne civilizacije koje su započele organizovanu proizvodnju nakita. Dostignuća iz tog vremena u oblasti obrade metala i dragog kamenja odigrala su značajnu ulogu u daljem razvoju proizvodnje nakita u civilazijama koje su došle posle njih.

4. Agnes Sorel, ljubavnica francuskog kralja Karla VII bila je prva žena koja je nosila dijamante.

5. Engleska kraljevska kolekcija nakita vrijedi oko 57 miliona dolara.

6. Elvis Prisli je sahranjen sa svojim omiljenim dijamantskim prstenom.

7. Biseri se formiraju kada se malo zrno pijeska ili neko drugo strano tijelo zarobi unutar ostrige. Ostrige proizvode sedef kao mehanizam odbrane i oblažu ga sedefastom materijom sloj po sloj. Biser se prirodno formira u jednoj na svakih 10.000 ostriga.


8. U početku se samo jedan prsten koristio za vjeridbu i vjenčanje. Tradiciju davanja jednog prstena za vjeridbu i jednog za vjenčanje pokrenuo je 1477. godine Maksimilijan od Austrije kada je dao vjerenički prsten svojoj voljenoj Mariji od Burgundije.

9. U srednjem vijeku žene su nosile opal kako bi zaštitile svoju plavu boju kose.

10. Riječ dijamant potiče od grčke reči adamant što znači nepobjedivi ili postojani.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje