ZA UDOBNIJI HOD: Četiri načina da raširite uske štikle

Kako nositi cipele s visokom potpeticom i pritom izbjeći nelagodnost i bol u nogama, jedno je od ključnih ženskih pitanja kad je riječ o modi.

0
2125

Kaže se kako žena za ljepotu i eleganciju treba malo stisnuti zube i trpjeti. Te uzrečice s kojom se ne bi svi složili, vjerovatno ste se i same toga sjetile svaki put kada ste u svojim omiljenim štiklama nažuljali stopala ili pak trpjeli nesnosan bol.

Evo male pomoći:

1. Nosite cipele po kući
Prije nego što nove cipele izvedete u dugu šetnju ili u večernji izlazak, nosite ih barem nekoliko dana po vlastitom stanu. U trenutku u kojem shvatite da vas žuljaju nećete biti u krcatom noćnom klubu daleko od svog kreveta ili u kancelariji već u svojoj dnevnoj sobi pa ćete ih se odmah moći riješiti. Ako su vam cipele preuske pokušajte ih nositi kod kuće, ali sa najdebljim čarapama koje imate tako da ih što prije raširite.
2. Zamrznite cipele u zamrzivaču
Da. Dobro ste čuli. Znanje fizike iz srednje škole nije uzaludno. Uzmite plastičnu kesu za zamrzavanje vode, napunite vodu te je stavite u cipelu, pa sve skupa preselite u zamrzivač na barem 24 sata. Voda će se oblikovati po cipeli, a tokom smrzavanja će, pretvarajući se u led, povećati obim i vršiti pritisak na cipelu koja će se proširiti. Ponovite postupak nekoliko puta ako je potrebno.
3. Zagrijte cipele fenom za kosu
Tako je, nije zamrzivač vaš jedini saveznik. Pomoći će vam i fen za kosu! Obujte najdeblje čarape koje imate u ormaru te na njih navucite cipele koje vas žuljaju. Zagrijavajte ih fenom istovremeno mičući stopala lijevo-desno, gore-dolje kako biste ih što više raširili. Kao i metoda zamrzavanja i metoda zagrijavanja najbolje će funkcionisati kod prave kože koja, jednom raširena, više se neće vratiti u prvobitni oblik.
4. Namažite ih alkoholom
Ako ste u žurbi i nemate vremena da se bavite zagrijavanjem, zamrzavanjem i gaženjem, možete pokušati omekšati kritični dio cipele tako da mjesto koje vas žulja namažete alkoholom. Ostavite da se osuši 10-15 minuta, a kasnije ćete primijetiti kako je taj dio znatno mekši, posebno kada se radi o cipelama od prave kože.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje