VJENČANJE: Zanimljivi običaji koje možete isprobati na vlastitom vjenčanju

Kako izgledaju rituali iz raznih djelova svijeta?

0
1438

 

Ako ste za svog života posjetili barem nekoliko vjenčanja, vjerujemo da ste do tančina usvojili i cijeli folklor koji ide uz njih. Kriva mlada, bacanje buketa ili jabuke preko kuće, skidanje podvezice i ostali običaji samo su djelić te nepregledne škrinje rituala karakterističnih za pojedine djelove naše regije.

Osnovni cilj ovakvih običaja jeste prizivanje sreće i dobre energije, bilo da je riječ o vjenčanjima ili nekim drugim događanjima, stoga na njih ne treba gledati s velikom dozom kritike u slučaju da niste tradicionalista.

Vjeruje se da, ako se običaji ispoštuju, parove čeka vječna sreća, stoga lijepe tradicije koje vjenčanja čine živopisnim i intimnim nalazimo širom svijeta.

Možda jedan od najpoznatijih zbog svoje velike fotogeničnosti jeste onaj indijski ritual koji uključuje oslikavanje mladinih ruku i nogu kanom. Mladina porodica se okuplja noć prije vjenčanja, a lokalni umjetnik oslikava mladino tijelo prekrasnim crtežima koji simbolizuju radost i ljepotu. Na Filipinima vjenčani parovi puštaju bijele golubove koji označavaju srećan i miran odnos.

Prema nekim vjerovanjima, u Gvatemali mlade sa svojim očevima plešu do oltara, umjesto da hodaju, a u Australiji se porodice spajaju tako što svaki član u zdjelu ubacuje kamen. No, postoji i verzija u kojoj se kamenčići daju zvanicima koji ih drže tokom ceremonije nakon koje ih ubacuju u zdjelu. Zanimljiv običaj pak stiže iz Švedske, gdje zvanice imaju priliku poljubiti mladoženju ili mladu kad god ovaj drugi napusti prostoriju. Ako vam je pak dosta bacanja riže na mladence kad izađu iz crkve, ugledajte se na Italijane koji bacaju miks slatkiša i badema kako bi mladi par pratili sreća, prosperitet i zdravlje.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje