VIDEO: Pariz ga voli – pogledajte reviju Zvonka Markovića u okviru projekta ‘Srbija – zemlja jorgovana’

0
1470

Manifestacija Dani srpske mode u okviru projekta “Srbija –  zemlja jorgovana” održana je 11. jula u rezidenciji i pod pokriveteljstvom srpskog ambasadora u Parizu, Rajka Ristića.  Idejni tvorac i organizatorka je Vesna De Vinča koja je na jednom mjestu okupila veliki broj pripadnika svjetske diplomatije i aristokratije.

Reviju je otvorila kolekcija Zvonka Markovića, jedinog srpskog dizajnera koji je pihvaćen od strane Francuske komore za visoku modu i koji je već izlagao na najprestižnijoj modnoj manifestaciji – Nedjelji visoke mode u Parizu.

Kolekcija koju je prikazao Marković, rađena je namjenski za ovaj projekat. Inspirisan je velikom ljubavlju između Jelene Anžujske, prve srpske princeze sa francuskog dvora koja je osvojila srce cara Uroša. Ta ljubav je krunisana sađenjem doline jorgovana čiji cvijet i miris i dalje podsjećaju na odjeke ove legendarne ljubavi.

Prvi dio Markovićeve kolekcije simbolično predstavlja svitu francuskog dvora koji dovodi princeze u Srbiju i sadrži modele izrađene od teškog florentinskog brokata u braon boji sa bogatim cvjetovima. Prisutne kožne detalje za Zvonka Markovića realizovali su Velibor Antonijević i Evica Milovanov Penezić. Cijelu glamuroznu siluetu su dodatno upotpunjavali ukrasi sa kosu – ornamentike glave, koje je izradio Dragan Smiljanić. Kolekcija potom prelazi na mekšu liniju svilenih satena i muslina u kombinaciji sa mrežicama, kristalnim detaljima i čipkanim aplikacijama.

Pogledajte video.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje