LJUBAV: Šest bitnih stvari koje treba imati na umu prije nego se odlučite za dijete

1
3031

Jedan od najvažnijih izbora koje pravimo u našim životima jeste to da li da imamo dijete ili ne. I kada. Naravno, ima dosta aspekata koje treba imati u vidu prije nego se trudnoća desi. Najvažnija stvar koju treba zapamtiti kada hoćete bebu je – oboje je želite.

Ako emotivno niste spremni za stvaranje porodice, onda ste još daleko i od razmatranja ovih razloga. Za vas koji ste ipak u tom smislu spremni, predstavljamo vam šest stvari o kojima bi trebalo da razmislite prije nego se odlučite za dijete.

1. Pomoć

Bez obzira koliko voliš svoju bebu, s vremena na vrijeme će ti biti potrebna pomoć. Uprkos tome što si spremna i voljna da preuzmeš svu odgovornost, u slučaju nužde moraš znati na koga se možeš osloniti. Nekada nije dovoljan samo partner koji će zajedno sa tobom brinuti o djetetu, potreban vam je neko treći – majka, svekrva, sestra, zaova, prijateljica… neko u koga imate povjerenja. Jednog dana će vam biti jasno koliko njihova pomoć znači.

2. Odnos sa partnerom

Kako biste ocijenili svoj odnos sa vašim trenutnim partnerom? Ako osjećate da ste osoba vjerodostojna i pouzdana, spremna za život u troje – to je dobro. Ali važno pitanje je u kakvoj porodici će da raste vaša beba? Tačnije, da li je odnos sa vašim partnerom dovoljno dobar da dijete sjutra ne trpi nikakve posljedice vašeg neslaganja ili nedostatka volje za rješavanjem problema? Ne zaboravite, djetetu su potrebni i majka i otac.

3. Zdravlje i godine

Danas žene rađaju djecu i u kasnijim tridesetim. Postoje slučajevi i da su žene od preko 50 godina postale majke. Granice se pomjeraju. Ako ste stariji od 30 godina, važno je da prije začetka bebe posjetite ljekara i informišete se o trudnoći i zdravlju. Kažu da žena postaje majka kada to osjeti, nevezano za godine. Ali zdravlje je na prvom mjestu! Djetetu je potrebna zdrava majka dugi niz godina!

4. Finansijska situacija

Još jedna veoma važna stvar su – finansije. Imati bebu zahtijeva finansijska ulaganja. Podizanje djece je danas prilično skupo. Uvjerite se prvo da možete da priuštite hranu i pelene, a onda i odjeću, kolica, igračke i sve ono što je potrebno djetetu da bezbrižno raste. Planirajte svoj budžet unaprijed stavljajući na stranu nešto novca za neočekivane troškove, jednog dana će vam to mnogo značiti.

5. Svakodnevni život

Kakav način života ste vodili do sada? Ako se vaš život sastojao od konstantnih žurki i zabava, u tom cirkusu nije poželjno imati dijete. Proživite svoje vrijeme. Jer kada se beba rodi, morate promijeniti svoje navike i zaboraviti na neke dosadašnje aktivnosti ( sve to naravno, ako želite da budete požrtvovan i dobar roditelj). Ako vam treba još zabave, ideja o bebi može da sačeka.

6. Karijera

I na kraju – karijera. Karijera je jedan od češćih razloga zbog čega mlade žene ne žele djecu. Važno im je da se prvo ostvare na poslovnom planu. I nikoga ne osuđujemo, vratimo se na stavku četiri – finasijska situacija. Karijera je važna kako biste imali sredstva da prehranite porodicu. Dame, ako se odlučite za bebu, a vaša karijera nije u punom sjaju, znajte da ćete neko vrijeme pauzirati, čekati i sve to ostaviti po strani. Zato je važno da ukoliko smatrate da  vam je profesionalni život važniji od ličnog, nije pravo vrijeme da osnujete porodicu. Veoma je teško uskladiti – biti savršena majka i savršen radnik na poslu. Ipak, ogradićemo se onom – Ništa nije nemoguće. Ipak, razmislite.

Nakon čitanja gore navedenih tačaka, možda ste promijenili mišljenje. Pišite nam ukoliko mislite da postojie još neki važni razlozi o kojima bi trebalo misliti, prije nego se odlučite za bebu!

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje