Sedam pravila uz koja ćete lakše preživjeti +40 °C

0
1570

Živa u termometru popela se debelo iznad 35 Celzijusovih stepeni što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Znojimo se, iscrpljeni smo i razdraženi. Evo što trebate napraviti da što ugodnije preživite velike vrućine bez obzira gdje se nalazili.

1. Izbjegavajte direktno sunce
Bez obzira da li se nalazite na moru ili u gradu – izbjegavajte direktno sunce, a pogotovo u periodu od 11 do 15 sati kada su ultraljubičasta zračenja najjača. Ako morate izaći napolje, pobrinite se da tijelo, pogotovo glavu zaštitite odgovarajućom odjećom i šeširom.

2. Zaštita od sunca

Sve izložene djelove kože namažite s kremom za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 15. Ne zaboravite da namažete i uši, zadnji dio vrata i kapke, što je jedna od najčešćih greški koje radimo kada se izlažemo suncu.

3. Zaštitite oči
Ultraljubičasta zračenja mogu negativno djelovati i na naše oči, zato je važno zaštiti i ovaj dio tijela. Istraživanja su pokazala da negativne posljedice jakog sunca možete izbjeći ako nosite sunčane naočare s ugrađenim filterima protiv UV zračenja. Birajte velikr modele naočara koje pokrivaju dobar dio područja oko očiju i koje sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

4. Pijte dovoljno tečnosti
Prosječna osoba tokom dana treba popiti osam čaša obične vode, a kada je izložena velikim temperaturama i mnogo više tečnosti kako bi ostala odgovarajuće hidrirana. Uvijek pri ruci imajte bočicu s napitkom, a najbolje će vas ohladiti mlaka obična voda.5. Nemojte se previše naprezati

Vježbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tijela čime se pojačava znojenje i dehidriranost tijela. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti, a u težim slučajevima i toplotnog udara.

Ograničite količinu aktivnosti s kojima ćete se baviti tokom dana, a izbjegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima.

6. Zamračite stan
Spriječite vrućinu da uđe u vaš dom, a pogotovo ako je dobar dio doma okrenut prema istoku. Najbolje je navući zavjese na prozore i ugasite svijetla u domu.

7. Ne pretjerujte s rashladnim uređajima
Imate li potrebu  rashladiti dom ventilatorima i klima-uređajima uvijek pazite da razlika u temperaturi između rashlađenih prostorija i vanjskog područja ne prelazi sedam stepeni kako ne biste tijelo doveli u temperaturni šok.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje