REKREACIJA: Sedam razloga zašto je rolanje zakon

Rolanje je učinkovitije od plivanja, skijanja i igranja tenisa te jednako učinkovito kao i trčanje. Portal Zadovoljna.dnevnik.hr donosi sedam razloga zbog kojih ćete odmah poželjeti uskočiti u rolere i prepustiti se divnom osjećaju lakoće i slobode.

0
1963

Rolanje i proljeće uvijek idu ruku pod ruku. Obuti rolere i prepustiti se pokretu trebali bismo se svi, jer rolanje…

1. …odlično pomaže kod mršavljenja
Sa 30 minuta rolanja ujednačenim ritmom istopićete između 210 i 310 kalorija. Žena od 75 kilograma, na primjer, u jednoj minuti rolanja istopi devet kalorija, odnosno 270 kalorija u 30 minuta. Što brže rolate, to ćete istopiti više kalorija. Još je bolja vijest da se tokom rolanja masno tkivo pretvara u mišiće.

2. …učvršćuje zadnjicu, noge i ruke

Pokreti nogu pri rolanju idealni su za jačanje bedara, kvadricepsa te podizanje zadnjice. No rolanje je odlična vježba i za ruke jer njima morate održavati ravnotežu pri čemu koristite mišiće ruku. Kombinacija čvrstih mišića i dobre koordinacije osiguraće vam izbjegavanje povreda i gipkost kako starite.

3. …povećava izdržljivost
Rolati se možete satima bez da se umorite. Na početku rolajte pola do dva sata nedjeljno kako biste stekli dobru ravnotežu i poboljšali reflekse, te se navikli na osjećaj lakoće i slobode koji rolanje pruža. Želite li dodatno povećati svoju izdržljivost rolajte na laganoj uzbrdici. Nakon nekog vremena primijetićete da možete rolati sve duže bez osjećaja iscrpljenosti.

4. …poboljšava koordinaciju i ravnotežu tijela

Rolanje povećava fleksibilnost tijela, a time i njegovu koordinaciju. Ova fizička aktivnost tjera vas da dovedete tijelo u ravnotežu i pronađete centar gravitacije. Pri tome morate koristiti snagu abdominalnih i mišića donjeg dijela leđa. Kao i kod joge, što više rolate, to ćete postajati sve graciozniji dok se vozite na rolama.

5. …ojačava srce i odlična je kardio vježba
Pola sata rolanja ujednačenim ritmom povećava broj otkucaja srca na oko 148 otkucaja u minuti. Rolanje je za srce dobro kao i trčanje i vožnja sobnog bicikla. Aerobne beneficije rolanja možete dodatno povećati rolanjem uzbrdo, energičnijim rolanjem ili mijenjajući brzinu rolanja (intervalno rolanje) tako da naizmjnično jednu minutu rolate brzim ritmom s tijelom pognutim prema naprijed te jednu minutu sporijim ritmom uspravljeni.

6. …razbistrava um i popravlja raspoloženje
Brzi pokreti koji se ponavljaju pomažu vam da budete bolje fokusirani te vašem mozgu pružaju odmor od zvukova kojima smo konstantno okruženi. Rolate li u tihom parku, muzika vam može pomoći da uhvatite ritam, ali ako rolate po cesti nemojte slušati glasnu muziku, jer morate paziti na promet oko sebe. Mnogi se slažu da je rolanje jedna od najzabavnijih aktivnosti.

7. …ne opterećuje zglobove za razliku od trčanja
Fluidni pokreti kod rolanje sprečavaju oštećenje zglobova koje se može dogoditi kod aktivnosti kao što su trčanje i ples. U poređenju sa trčanjem, rolanje za 50 posto manje opterećuje zglobove. Znači, pola sata rolanja pruža iste zdravstvene beneficije kao i pola sata trčanja samo bez opterećivanja zglobova. Štaviše, rolanje poboljšava pokretljivost zglobova.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje