“Pohod” na najlepša mesta za slikanje u Amsterdamu

0
3264

Fotografija je postala opsesija današnjice, a kako slika govori više od hiljadu reči, bilo da sedite na klupi u parku, bilo da ste pošli na bleju ili porodično okupljanje ili da ste se uputili na putovanje, fotoaparat ili telefon sa kamerom su obavezna oprema koju uvek imate u torbi. Pa kada znate da je telefon ili fotoaparat uvek tu, zašto ne napraviti selfi, grupne fotke ili fenomenalne slike prirode i turističkih atrakcija? S obzirom na to da se leto polako završava, da stiže jesen i da se sabiraju utisci sa letovanja, a prave planovi za jesenje putovanje, samim tim se i pozadina slika menja, pa umesto plaže, bazena ili ukusnog koktela dok se odmarate u kupaćem, stižu slike klupica u parku obojenih sa nekoliko listova šarene jeseni. A gde je poznatija evropska jesen nego jesen u Amsterdamu, prestonici kulture i slobode, koja spada u večno zanimljive party destinacije i evropske destinacije za city break putovanje.

Ukoliko volite da provedete jesen u nekom evropskom gradu, možda je Pohod na Amsterdam u organizaciji Fun Group turističke agencije prava opcija za Vas ove godine. Ukoliko je to slučaj i ako želite da se dobro provedete kroz žurke u Amsterdamu i opustite u atmosferi koju nude amsterdamski kafići, a da pri tome otkrijete i kakvi su brojni muzeji u Amsterdamu, iskoristite ovo jesenje putovanje u Amsterdam kao priliku da napravite fenomenalne fotografije Amsterdama i njegovih šarmantnih kuća i kanala, koje ostaju večna uspomena.

S obzirom na to da Amsterdam spada u najpoznatije svetske prestonice i da drži svoje mesto na listi Najslikaniji gradovi na svetu, ne bi bilo loše da se pripremite pre rezerevacije mesta za Pohod na Amsterdam, te pogledajte koja su savršena mesta za fotografisanje i selfi u Amsterdamu.

#1 – Trg Dam

Trg Dam je najpoznatije nalazište u Amsterdamu i tačka polaska gotovo svih tura kroz Amsterdam. Osim toga što je centralno gradsko mesto tj. glavni trg, Dam takođe predstavlja pravo umetničko delo za sebe, uzevši to da se na njemu nalazi Narodni spomenik žrtvama Drugog svetskog rata, i činjenicu da je okružen građevinama impozantne arhitekture i spoljašnjosti kao što su Kraljevska palata, Nova Crkva i Muzej voštanih figura Madam Tiso. Ako već otpočinjete obilazak Amsterdama na Trgu Dam, uslikajte koju fotku baš ovde, pre nego što Vas put navede do čuvene reke Amstel i šarmantnih mostića.

9.1.1. Trg Dam glavno nalazšte u Amsterdamu

#2 – Sedam mostova – Reguliersgracht kanal brodićem

Upravo su kanali reke Amstel i mostovi kojih Amsterdam ima preko hiljadu, idealno mesto za slikanje u Amsterdamu, a stiče se utisak da nije ni bitno gde ćete fotografisati umetnost koju reka Amstel i brojni mostovi stvaraju zajedno. Međutim, ipak je najslikanije mesto na reci Amstel čuvenih Sedam mostova tj. Reguliersgracht kanal koji je dovoljno ravan da možete uslikati čak sedam mostova jedan iza drugog, ukoliko se odlučite za kruziranje rekom Amstel.

9.1.2. Sedam mostova u kanalu Reguliersgracht u Amsterdamu

#3 – Groenburgwal kanal (most, zgrade i crkva u pozadini)

Poznati kanal Groenburgwal takođe spada u najslikanije atrakcije u Amsterdamu, s obzirom na to da je ovaj kanal pozicioniran na takav način da njegov kadar uz mostiće koji ga premošćuju i autentične amsterdamske kuće i zgrade sa obe strane kanala, u svojoj sredini sadrži Zuiderkerk tj. Južnu Crkvu, koja definitivno upotpunjuje fotografiju i čini je pravim predstavnikom fotografija Amsterdama.

9.1.3. Groenburgwal kanal i Južna Crkva u pozadini

#4 – Keizersgracht kanal sa osvetljenim mostovima

Keizersgracht kanal ili Vladarev kanal na srpskom je srednji od tri glavna kanala u Amsterdamu, a prvenstveno je bilo zamišljeno da predstavlja kopneni bulevar, međutim budući stanovnici su želeli da imaju mogućnost da do svojih kuća stignu brodićem, pa je iz tog razloga ovaj kanal prokopan. Vladarev kanal zimi služi i kao poznato klizalište u Amsterdamu, ukoliko je zima takva da omogući da se reka Amstel u ovom delu zaledi i napravi dovoljno čvrst led. Kaizersgracht je predivan za slikanje uveče kada se upale svetla na mostovima od kojih se pravi raskrnica Keizersgracht – Reguliersgracht, pa ukoliko se desi da se tuda uputite u neki noćni klub u Amsterdamu, zastanite i uslikajte sebe i Vladarev kanal. Nećete žaliti za tih nekoliko minuta kašnjenja u klub dok traje vaše putovanje u Amsterdam, s obzirom na to da od prizora Kaizersgracht kanala zaista zastaje dah.

9.1.4. Keizersgracht kanal i osvetljeni mostovi u Amsterdamu

#5 – Vidikovac sa krova OBA javne biblioteke u Amsterdamu

Pored mnoštva kopnenih i rečnih mesta za selfi u Amsterdamu i uopšteno slikanje amsterdamskih ulica i kanala, možda najsveobuhvatniji i malo drugačiji način da slikate Amsterdam, jeste da pronađete lep vidikovac ili krov u Amsterdamu koji bi pružio punu sliku kanala i ulica kroz koje ste do tada šetali s uživanjem. Upravo takvu opciju ima krov Javne biblioteke OBA, odnosno kafe terasa u OBA biblioteci.

9.1.5. Vidikovac sa krova OBA javne biblioteke u Amsterdamu

Amsterdam je grad koji ćete neumorno i sa ushićenjem slikati, što on kao sinonim za arhitekturu i dizajn zaista zaslužuje. Međutim, koliko god da uživate u fotografisanju, savetujemo da ipak sačuvate neke amsterdamske trenutke za sebe i da umesto celodnevnog posmatranja Amsterdama kroz objektiv, doživite Amsterdam upoznavanjem njegove kulture, obilaskom muzeja i odličan noćni provod kroz Pohod na Amsterdam tokom kojeg Fun Group organizuje žurke u Amsterdamu za domaće turiste. Garantujemo da će Vam tako urezana slika biti mnogo draža od one napravljane telefonom.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje