Perwoll New Generation 2016: Mostarska dizajnerka Selma Bijedić proglašena najboljom na takmičenju za mlade dizajnere

Kolekcija "Furore" mostarske dizajnerke Selme Bijedić proglašena je najboljom na takmičenju za mlade dizajnere "Perwoll New Generation 2016". Pet prvoplasiranih mladih dizajnera stekli su pravo učešća sa samostalnom revijom na 37.NIVEA BH Fashion Week Sarajevo jesen/zima 2016: Slađana Zgonjanin, Mario Vijačkić, Jelena Gvozden, Alen Plančić i Vedrana Matošević.

0
1299

Stručni žiri nije imao nimalo lagan zadatak odabrati najbolje, a činile su ga modni urednici, modni dizajneri, modni fotografi, umjetnici slikari, stilisti, a među njima i Jelena Joksimović, Ines Kunovac, Emina Husedžinović-Ibrahimović, Marko Feher, Tea Zubović, Kosta Miljković,  Aleksandar Arsenović, Saša Martić.

U veoma teškoj konkurenciji, izabrano je pet najtalentovanijih takmičara kao i pobjednik i nositelj treće titule Perwoll New Generation 2016 a to je Selma Bijedić iz Visoke škole Logos iz Mostara. Selma je osvojila glavnu nagradu koja iznosi 1000 eura i besplatnu revijalnu prezentaciju  svoje nove kolekcije na 37. NIVEA  BH Fashion Weeku Sarajevo jesen/zima 2016.

Selma se zahvalila članovima žirija, svim prisutnim na dolasku, modnoj agenciji Abc Models Mgmt i NIVEA BH Fashion Week Sarajevo na prepoznatom kvalitetu.

“Presrećna sam zbog pobjede. U ime svih nas mladih neafirmisanih mladih dizajnera zahvaljujem se organizatoru NIVEA BH Fashion Week Sarajevo na odličnoj saradnji i organizaciji te pruženoj prilici da i mi mladi koji smo na početku svoje karijere iskažemo svoj talent, kreativnost, i da se revijalno predstavimo široj publici. Potrudiću se da opravdam ukazano povjerenje i da se na jesen u sklopu 37. NIVEA BH Fashion Week Sarajevo predstavim sa svojom odličnom autorskom kolekcijom” poručuje Selma Bijedić.

Kolekciju koju je predstavila na Perwoll New Generation 2016 nosi naziv  ‘FURORE i inspirisana je futurizmom, tehnologijom, sci-fi filmovima i avangardnim stilom. Vođena time da se ženi dodjeljuje uloga neustrašive moderne ratnice. Fuzijom glamura i futurizma Selma je imala cilj da stvori milenijsku ženu, naglašavajući njen seksipil i ženstvenost. Cjelokupna kolekcija je monokromatska, modelima je izražen minimalizam i futuristički pristup dizajnu.

Osim Selme, i druga mlada dizajnerska imena su iste večeri predstavili dobre kolekcije koje pokazuju izuzetnu zrelost novih mladih kreativnih dizajnerskih snaga u Bosni i regionu.

U konkurenciji studenata ispred Tehničkog fakulteta Bihać odsjek tekstilni dizajn najbolju kolekciju imao je Alen Plančić.

U konkurenciji studenata ispred Tehnološkog fakulteta Banja Luka,odsjek modni dizajn najbolju kolekciju imala je Vedrana Matošević.

Mario Vijackic sa svojom kolekcijom i modelima

U konkurenciji samostalnih mladih dizajnera, stručni žiri odabrao je na trećem mjestu Jelenu Gvozden, drugoplasirani je Mario Vijačkić i prvoplasirana je Slađana Zgonjanin.

Slađana Zgonjanin sa svojim modelima

Ovogodišnji pobjednici dobiće priliku za nastup na 37. NIVEA BH Fashion Week Sarajevo jesen/zima, zajedno uz renomirane modne dizajnere.

U posljednjih 36 sezona, novčano smo i logistički pomogli više stotina afirmisanih i neafirmisanih modnih dizajnera iz cijele BiH, kojima je dizajn odjeće profesija, a ne samo hobi. Svake godine, vidan je kvalitet među mladim BH dizajnerima, što znači da je budućnost pred njima. Ono što smo vidjeli na 36. NIVEA BH FASHION WEEK SARAJEVO i platformi Perwoll New Generation 2016 su svakako talentovani i vrijedni mladi ljudi, čija vremena tek dolaze”, izjavila je Stela Zubak J. direktorka NIVEA BH Fashion Week Sarajevo i Abc Models Mgmt te dobitnica međunarodnog priznanja poboljšanja kvalitete kulture u zlatnoj kategoriji za doprinos razvoja BH modne scene i međunarodne nagrade za kvalitet kao najbolje model management agencije u Bosni i Hercegovini i Istočnoj Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje