Ovo su haljine po kojima ćemo pamtiti modnog velikana Oscara de la Rentu!

0
1640

Kralj večernjih haljina koji je svoj zanat pekao s Balenciagom, Diorom i Balmainom, iza sebe je ostavio veliko modno carstvo i zahvale žena širom svijeta. Često su ga nazivali dizajnerom koji zna obući žene tako da se osjećaju lijepo.

Oskar je rođen u Dominikanskoj Republici, studirao je u Madridu na Akademiji likovnih umjetnosti, gdje je dodatno zarađivao crtajući ilustracije za novine. Upravo mu je jedna od tih ilustracija bila ulaznica za modnu industriju. Francessa Lodge, žena američkog ambasadora u Španiji oduševila se njegovim ilustracijama u novinama, a već te jeseni naslovnicu Life je krasila njena kćerka Beatrice u de la Renta dizajnu.
Ubrzo je počeo raditi s najvećim couture dizajnerom tog doba – gospodinom Balenciagom.
Oskarov posao je bio skiciranje haljina za klijente, a Kristofer mu je čak nudio i posao u Parizu. Nakon godinu dana iskustva, Oskar se preselio u Pariz, ali i drugu modnu kuću. Dior je  bio njegov dom nekoliko mjeseci, a onda je postao asistent Antoniju del Castillu, tadašnjem dizajneru u Lanvinu.
„Ponudio mi je nešto više novca nego Dior i pitao me mogu li početi za dvije nedjelje. Onda sam otišao u modnu školu i upitao profesoricu može li me naučiti jednogodišnji kurs za svega dvije nedjelje?“ – prokomentirao je Oskar jednom prilikom svoju odluku. Njihova saradnja je trajala dvije godine, a onda je Oskar otišao u SAD, gdje kreće njegova samostalna karijera i rast njegove modne kuće. Sprijateljio se s Prvim damama, gospođama Reagan i Clinton, koje su često znale istaknuti da ih je on učinio modnim ikonama. 1993. je kreirao i svoju prvu couture kolekciju za Balmain koja je predstavljena u Parizu.

Njegovom smrću, uistinu je završena era modnih velikana koji su u šezdesetim dali smjernicu modnoj industriji. Nedavno je Oskar zaposlio i prvog kreativnog direktora svoje tvrtke, Petera Coppinga, koji je nakon prelaska iz pariške kuće Nina Ricci dobio ‘jednostavan’ zahtjev – da nastavi stopama veličanstvenog Oscara de la Rente.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje