Osam lekcija koje treba da naučite iz poslednje promašene veze

0
2706

Raskid je uvijek težak, a mnogi ljudi neće ni da razgovaraju sa nekim o tome koliko im je teško. Neuspjele veze doživljavamo kao promašaje, pa se stvara i osjećaj nesigurnosti, tuge i krivice. Ali nakon što ostavite nekog, ili budete ostavljeni, umjesto da glumite bespomoćnu osobu treba da se zapitate šta ste iz tog iskustva naučili. Pogledajte situaciju iz drugog ugla i vidjećete dosta mudrosti  u tome.

Evo osam lekcija koje je skoro svaki čovjek naučio iz promašene veze.

1. On/a se neće promijeniti

Ovo je najveća iluzija koju osoba njeguje tokom veze. Niste željeli da ta osoba postane neko drugi, naravno, ali postoje stvari koje su vas nervirale, iritirale ili jednostavno činile da se osjećate loše. One slatke mane postale su prave glavobolje. Umjesto što očekujete da će neko da se promijeni zbog vas, treba da ga prihvatite. Ako ga ne prihvatite, onda to nije to. Ili prihvati ili ostavi.

2. … a ni ti

Ovo je sada razlog kada je neko razočaran u vas. Kompromis je teško postiči, posebno ako ste tvrdoglavi, nezreli ili već uveliko nezavisna i zrela osoba. Dešava se da momci i djevojke drugačije gledaju na odnos, vi zamislite jedno, on/a drugo i različite ideje vas dovedu do kraja veze.

3. Zajednički ciljevi

Antoan de Sent Egziperi je jednom rekao: “Biti zaljubljen ne znači gledati jedno u drugo, već gledati zajednoistom smjeru”. Osnova svake veze je da se slažete, da se vaše misli svode na jedno. Mnoge ozbiljne veze doživjele su kraj, kada je jedna strana htjela uspješnu karijeru, a druga porodicu. Treba gledati u istom smjeru i udružiti želje.

Pročitajte i –  Postavite sebi ovih sedam pitanja, možda vam promijene život

4. Lična sloboda je važna

Lični prostor, interesi i slobodno vrijeme su izuzetno važne stvari za oboje, i kada to jedna strana ne shvata, nastaje problem. Kada ste posvećeni nekome, želite da znate sve o toj osobi. Ali ne i da sve kontrolišete. Veze se raspadaju zbog nedosatka slobode, jer jedna strana želi da je upućena u svaki detalj života druge strane. To je teško kontrolisati, ali zapamtite da je to za dobro vaše veze. Žene su najčešće te koje žele sve da znaju i sve da kontrolišu, ali drage naše, to guši. Guši onog koga volite.

5. Posao

Biti sa nekim u vezi znači i dosta provoditi vrijeme sa tom osobom. Ali ako on/a radi po cijeli dan – svaki dan, pa se vidite samo nedjeljom uveče može dovesti do problema. Treba poštovati posao kojim se bavi vaš partner i pomoći mu da napravi dobru organizaciju i balans između vas i posla. Ako vas je potpuno zapostavio zbog posla, to neće ići. Posao je nekom priroitet, ali uvijek treba pronaći vremena za roditelje, prijatelje, i naravno za partnera. Ako se najviše date u poslu, druga strana će se osjećati zapostavljeno. Sa razlogom.

6. Sreća je izbor

Svi želimo da budemo srećni, i uvijek idemo tim putem. Često smo u potrazi za posebnom osobom koja će nas učiniti srećnom ili nam podići samopouzdanje itd. a u stvarnosti sreća dolazi iznutra. Da li živite u stvarnosti?  Sreća ne zavisi od ljudi. Veze postanu neuspješne ako mislite da ne možete da živite bez te osobe, a ustvari možete, samo ne želite. Možete i da budete srećni i kada ste sami, jer sreća zavisi samo od vas. Bolje sami a srećni, nego u vezi, a nesrećni, zar ne?

7. Leptirići će proći

Svi volimo osjećaj leptirića u stomaku, volimo kada se do kasno u noć dopisujemo sa osobom koja nam se sviđa, i uzbuđeni smo kada smišljamo na koji način da impresioniramo tu osobu. Ali taj period ne traje vječno, prije ili kasnije ćete se suočiti sa svim nesavršenostima i manama, kako svojim, tako i svog partnera. Ako osjećate strah da ćete biti odbačeni zbog vaših mana, onda to nije to. Ne predstavljajte sebe lažno. Budite ono što jeste od samog početka, jer kada dijelite dobro i loše sa partnerom i on vas uprkos svemu i dalje voli, to je prava ljubav.

Pročitajte i – Sedam razloga koji vas sprečavaju da budete srećni

8. Čuvajte vašu intimu

Vaši Fejsbuk i Tviter prijatelji ne moraju da znaju da ste se posvađali. Čak i najveće svađe nisu dovoljan razlog da izbacujete prljav veš iz vaše veze. Ne dozvolite da vas sumnja ili paranoja dovedu u situacije da svi znaju šta se dešava u vašoj vezi. Kada se osvijestite znaćete da to niste trebali da uradite.

Osim činjenice da niste uspjeli izgubili ste i energiju i vrijeme. Kada izlazite sa nekim, naučite mnogo o sebi i životu, ali treba znati i pronaći samo pozitivne stvari iz svega toga. Neusjpeh nije negativna stvar , to je samo još jedan lekcija koju treba da naučite. Koje ste još lekcije naučili iz promašenih veza?

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje