Nauka potrvđuje – Srećna žena znači srećan život!

0
4129

 

Nova studija iz Univerziteta u Mičigenu utvrdila je  da u heteroseksualnom braku, sreća supruge važnija je za opstanak veze nego sreća njenog muža. Istraživači su proučavali 394 para koji su u braku u prosjeku 39 godina. Parovima su postavljana pitanja o tome da li ih njihov supružnik cijeni, trudi li se oko njih i koliko često im ide na živce. Oni su takođe odgovarali na pitanja koliko su zadovoljni i srećni u periodu od 24 sata, da li rade konkretne aktivnosti zajedno, kao  npr. odlazak u kupovinu ili gledanje televizije. Većina učesnika prijavila je visok nivo zadovoljstva sa svojim životima, među kojima su bile žene, koje su izjavile da su srećne sa svojim mužem, dok je muška polovina još zadovoljnija sa svojim životom u cjelini, bez obzira na to kako se osjećaju u braku.

Koautor studije Debora Kar rekla je za Rutgers časopis  da ” se sve svodi na to da kada je žena zadovoljna u braku, ona teži da uradi mnogo više za svog muža, koji dobija pozitivan efekat na njegov život. Muškarci imaju tendenciju da manje govore  o svojim vezama i  nivou bračne nesreće”. Debora dodaje: “Ako čovjek nije toliko zadovoljan svojim brakom, sve male stvari koje njegova supruga uradi za njega da mu  život bude ljepši, može zasjeniti osjećaj nezadovoljstva.”

 

Muški dio učesnika ove studijske tendencije rangirali su svoje brakove malo pozitivnije nego što su to uradile njihove žene. Istraživači su takođe otkrili da, kada se muževi razbole sreću pronalaze u svojoj ženi –  jer se obično očekuje da one tada budu staratelji koje se i emocionalno i fizički daju. S druge strane, kada se žene razbole, često se okrenu za pomoć kod ćerke, a nivo sreće ostaje isti. Kvalitet braka i sreća utiču na zdravlje osobe, kako starih, tako i mladih.

Da li se ovi rezultati podudaraju sa vašim odnosima? Ovim istraživanjem utvrđeno je da su žene koje su srećne u braku, srećne na svakom polju. Zato, dragi muškarci, pravi recept za sreću jedne žene je – konstantna pažnja. Čuvajte ljubav sa početka veze, jer dok vi čuvate svoju ženu, ona će čuvati i vas i sve što je vama važno. Srećno!

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje