NAUKA OTKRIVA: Sedam znakova koji odaju osobu da je iskrena

Svijet bi bio puno ljepše mjesto kada bi ljudi bili poput Pinokija, jer tada bi svima narastao nos kada bi lagali, ali nažalost to nije tako.

0
2540

No, ne mora nekome rasti nos ako laže jer postoje određeni znakovi koji odaju osobu da je iskrena. Istina je ono što svi priželjkuju, ali je rijetko kada dobiju pa se postavlja pitanje koji govor tijela pokazuje da neko nije lažljivac.

Pripremite se, jer nauka je otkrila kako možemo prepoznati da je neko iskren:

Priča je duža i detaljna
Ako sumnjamo da neko laže, a ta osoba ispriča priču koja je dosta duga, kompletna i puna detalja, vrlo je vjerovatno da osoba govori istinu. Lažljivci će ispričati kraću verziju priče bez detalja te ih se tako može prepoznati ako ćemo vjerovati Psychology Today.

Iskrene osobe gledaju drugu osobu u oči
Kontakt očima je vrlo bitan u neverbalnoj komunikaciji pa i po tome možemo prepoznati kada neko govori neiskrene stvari. Lažljivci vrlo teško održavaju kontakt očima te ga pomno planiraju i održavaju ga smišljeno. Zato osobu treba gledati i u oči i ako ona često skreće pogled to uglavnom znači da laže.


Iskrene osobe normalno dišu i glas im je iste dubine
Osobe koje lažu će teže disati, a dr Lillian Glass, stručnjak za ponašanje, kaže da se to događa zato što brzina otkucaja srca pada, a krvotok se mijenja. Ona kaže da će tijelo uvijek iskusiti takve promjene kada se nađe u nekoj situaciji koja nas čini nervoznima, a to se uvijek dogodi kada lažemo.

Osobe koje ne lažu ne krive `višu silu` za svoje postupke
Osobe koje lažu će uglavnom okriviti nešto drugo na šta nisu mogli uticati, na primjer, ako neko kasni jer se prekasno probudio, on će reći kako je kriv saobraćaj, a za zastoj u saobraćaju kriva je kiša i slične stvari. To rade jer se uglavnom osjećaju krivo u vezi sa svojim postupcima, ali realno gledajući – to se gotovo svima događa.

Osoba ne dodiruje nos
Ako neko tokom priče često dodiruje svoj nos to je uglavnom znak laganja. Uvijek valja obratiti pažnju na sagovornikove ruke (šta rade, djeluju li nervozno, dodiruje li se osoba po licu i slično) a ako one dodiruju nos znamo da je osoba neiskrena. To je zato što se tkivo koje se nalazi na nosu obično aktivira kada neko laže te ispušta histamine što će učiniti da osobu svrbi nos.

Njihovo treptanje se ne mijenja
Treptanje može otkriti govori li osoba istinu ili ne jer oni koji su iskreni će zadržati svoje normalno treptanje. S druge strane, ako osoba počne sporije treptati ili pak brže to znači da ona laže. Treptanje kod lažljivaca se može ubrzati do osam puta, a po tome ih  možemo prepoznati.

Osmijeh im nije lažan
Iskren osmijeh je uvijek dobar znak, a fake smile je totalni znak za uzbunu. Naučnici kažu da je lažni osmijeh uvijek znak lažljivca, jer laganje povećava aktivnost mišića oko usta te tjera lice na fejkanje.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje