Naučnici dokazali: Zaista možemo biti pijani od ljubavi!

0
1328

Biti opijen ljubavlju je odnedavno više nego poetična metafora jer su naučnici zaključili kako hormoni poput oksitocina imaju dejstvo slično alkoholu.

To znatno mijenja karakteristiku donedavno najzanimljivijeg hormona koji je često nazivan hormon čuda. Oksitocin se ispušta tokom porođaja i igra ulogu u vezivanju majke s djetetom, a nivoi hormona rastu i za vrijeme ljubljenja partnera ili bilo kog drugog romantičnog gesta ili radnje.

Ipak, način na koji oksitocin djeluje na ljudski mozak često se može porediti sa uticajem alkohola, a naučnici su ostali zapanjeni nakon nedavnog eksperimenta koji je podebljao znak jednakosti između dvije hemikalije.

“Oksitocin i alkohol utiču na različite centre u ljudskom mozgu, ali izazivaju slične akcije. Oksitocin i alkohol olakšavaju izvršenje radnji koje se inače smatraju teškima – prilazak osobi koja vam se sviđa, javni govor ili intervju za posao“, rekao je Ian Michael s Univerziteta u Birmingemu.

Ipak, loša strana akohola je ona da prihvatanje odgovora ne u spomenutim situacijama pretvara u gotovo nemoguću misiju. Sličnu reakciju može uzrokovati i oksitocin, zaključili su naučnici. Osobe koje su učestvovale u istraživanju i koje su unosile znatne količine oksitocina u tijelo pokazale su karakteristike agresivnosti, zavisti i prevelikog ponosa.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje