BLOG: Lokal – patriotizam

0
2059

Fotografija: Dražen Sekulić

Instagram: @tina_makeup_artist_pg

Facebook: https://www.facebook.com/tinamakeupartistpg/

 

Od “Selo moje ljepše od Pariza” do “Misli globalno djeluj lokalno” i meni omiljene “Da bi znao kuda ideš moraš znati odakle su ti korijeni” sve ove umotvorine možemo staviti u jedan termin – lokal-patriotizam. Nije baš da tvrdim da je moj kvart ili grad najljepši na svijetu (mada kvart jeste najbolji u Podgorici :)), ali ono što vjerujem da nas sve vezuje da imamo posebnu emociju prema mjestu odakle smo jesu uspomene i momenti koje smo u njima doživjeli, i vrijednosti koje smo tu usvojili.

I sa praktično praga tridesetih (što nije puno, ali nije ni premalo) uviđam da sve što mi je do sada u životu bilo značajno našla sam baš u svom kvartu – od osnovne škole do magistrature, ranijih i sadašnjeg posla koji je tik iza zgrade (tačnije 164 sitna koraka – brojala ja), do pravih prijatelja i velikih ljubavi.

Mjesto u kojem sam se podigla pružilo mi je osnov i podsticaj da dalje rastem u svakom smislu. Naravno, u paketu su išle manje lijepe stvari, ali izuzezno značajne životne lekcije,  obmane i pretvaranja, oni “najmnogopunije BFF” lažni prijatelji, i nerijetko rekla-kazala shvatanja i maniri. Simbolično – prekomorački krovovi pokazali su mi da uvijek treba da gledam malo dalje i malo više, da ima važnijih ciljeva i dešavanja kojima vrijedi težiti i izmaći se iz svakodnevne letargije i bavljenja trivijalnim stvarima. Tome vas, dragi moji, nijedan novootvoreni skybar ili diskoteka neće naučiti.

Nije da smatram da treba bježati od noviteta ili od svega što je moderno i u trendu, ali svakako sam za to da trendove treba selektivno usvajati i dozirati. Nisam primjenjivala niti usavršavala pućenje ili duck/fish face faze kako bi mi usne izgledale veće na fotografijama (ili koja god da je svrha istog). Ono što sigurno znam da je mnogo senzualnije i privlačnije jesu ombre usne koje postižu upravo efekat koje sve djevojke žele. Princip je jednostavan – tamnija olovka i ruž na obodu usana svjetliji u sredini, osjenčiti/blago razmazati prelaze da nisu preoštri i to je to. U ovom slučaju, i po meni još bolje rješenje – svjetliji pigment utapkan na sredini usana (isti je u svojoj fantastičnoj multipraktičnosti korišten i na očima :)).

Vjerujte da je to mnogo bolji trend od onog prvobitno opisanog, kao što ja vjerujem da je moguće biti odmjeren, biti i urban i u trendu i gajiti prave vrijednosti u sebi – sve istovremeno. A za to imam i, figurativno rečeno, dokaz. Zapravo, iako moderniji i jači makeup, prilagođen je prstenu na desnoj ruci koji se u mojoj porodici već treću generaciju prenosi sa majke na ćerku tačno na 18. rođendan. Meni je zapao sakriven u jednoj šampiti sa potencijalnim davljenjem ali sam ipak pretekla :). Smatram ga svojom amajlijom i nosim u svim značajnim životnim momentima, prilagođavajući mu cjelokupan stajling i naravno šminku. I svakog puta pokupio je nebrojeno komplimenata, ne zato što ima ogromnu materijalnu vrijednost ili je posljednji komad svjetski poznatog brenda, već zato što su  neke posebnosti, baš kao i vrijednosti uvijek u trendu.

 

Putujuća amajlija do sada tri vlasnice koje su nemali broj godina svog života provele baš u tom istom dijelu grada, podsjeća me na ono što jesam i kada sam kilometrima daleko od prekomoračkih ulica i krovova i da, ukoliko se ne vratim njima, uvijek nosim sa sobom one posebne momente koje su mi pružili i stvorili me ovakvu kakva sam sad, a čini mi se da nisam baš loše ispala ;).

Šminka:

NYX – Ultra Pearl Mania Penny 24

NYX – Ultra Pearl Mania Oro 21

Inglot – Freedom System Eyeshadow Matte Square 391

Revolution – Redempton Palette Essential Mattes

Farmasi – Drama black olovka za oči

Golden Rose – Dream Lips lipliner, 514

Golden Rose – Longstay Liquid Matte Lipstick Kissproof 05

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje