LJUBAV: Pet najčešćih razloga za svađu u vezi ili braku

U svakoj vezi dolazi do svađa i to nije nešto čega bismo se trebali sramiti. One često pomognu da svi problemi koje skrivamo u sebi izađu na vidjelo. Međutim, probleme zbog kojih dolazi do rasprava ne smijemo ignorisati i moramo ih riješiti kako se svađe ne bi ponavljale. Donosimo vam popis najgorih ljubavnih svađa i savjete kako da ih riješite.

0
2218

Svađa oko …

1. … finansija. Prema statistikama, novac je na prvom mjestu liste uzroka ljubavnih svađa. Nalazite se u finansijskoj stisci i spajate kraj s krajem, a vaš partner potajno troši novac na bespotrebne stvari mimo vašeg dogovora? Zbog toga se možete osjećati prevareno i izdano.

Kako ćete se nositi s tim zavisi od dubine problema, preko nekih finansijskih prevara ne smijete preći. Ako ste Vi i Vaš partner ovaj problem shvatili kao priliku da razradite svoje finansijske probleme i postanete iskreniji jedno prema drugom, onda ste na pravom putu.

2. … porodice. Niko nije savršen pa tako ni članovi naše porodice. Normalno je da ponekad partneru malo iskritikujemo svoje roditelje, ali volimo ih bez obzira na sve. Međutim, šta napraviti u situaciji u kojoj Vaš partner govori bezobrazne stvari o vašoj porodici?

To ne smijete tolerisati. Postoji granica koju partner ne smije preći i uvrede na njihov račun predstavljaju tu granicu. Isto važi i za Vas, imajte kontrolu kada iznosite svoje mišljenje o njegovoj porodici kako ga ne biste povrijedili.

3. … kućnih poslova.

Ovo zvuči kao mala stvar, ali za većinu parova radi se o jako velikom problemu. Pogotovo kada je samo jedna strana zadužena za sve kućne poslove.

Ako podjela obaveza predstavlja problem i u Vašoj vezi, obavezno ga pokušajte riješiti, nemojte ga ignorisati. Kućni poslovi trebali bi se dijeliti na pola, zato recite svom partneru kako je vrijeme da ozbiljno razgovarate o tome.

4. … seksa. Tokom intimnih trenutaka nalazimo se u izrazito osjetljivom stanju. Zbog toga je potrebno pažljivo komunicirati svaki potencijalni problem vezan uz seksualni život. Ako vam nešto ne odgovara ili ste nezadovoljni, nemojte partnera prekinuti rečenicom: ‘Šta to radiš, ovo je grozno’, jer time rušite njegovo samopouzdanje.

Radije budite taktični i recite nešto poput: ‘Nisam sigurna da mi ovo godi, možemo li isprobati ovo’. O problemima vezanima za seksualni život nije lako pričati izvan kreveta, ali upravo bismo to i trebali raditi jer je takve razgovore lakše voditi hladne glave.

5. … izgleda, inteligencije ili karaktera. Riječi izgovorene u svađi nikada se ne zaboravljaju. Zato izbjegavajte komentare na partnerov račun. Ponekad u ljutnji izgovorimo nešto što ne mislimo, želimo povrijediti ljude jer su oni povrijedili nas. Kada Vam izleti takav komentar, izvinite se i objasnite da ste to rekli u bijesu. Isto očekujte i od svog partnera i nemojte tolerisati uvrede.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje