LJUBAV: 10 stvari koje niste znali o ljubljenju

0
12473

Možda ste savršeno svladali tehniku ljubljenja, ali to ne znači da znate baš svaku sitnicu o ovoj omiljenoj aktivnosti. Poljupci imaju svoju znanost – filematologiju, kao i Međunarodni dan poljubaca koji se slavi 6. jula svake godine. Evo još deset zanimljivih činjenica o ljubljenju i poljupcima.

1. Dvije trećine ljudi naginje glavu udesno kada se ljubi. Čudno, ali istinito ovu su naviku vjerovatno pokupili još u materici, jer to čini otprilike isti broj nerođenih beba.

2. Parovi koji se često ljube imaju kvalitetniju vezu.

3. Tokom poljupca u tijelu se otpuštaju hormoni sreće – oksitocin i endorfini zbog čega se nakon ljubljenja osjećamo poletno i zadovoljno.

4. Na ljubljenje prosječno potrošimo 15 dana tekom života.

5. Studija objavljena u časopisu Microbiome potvrđuje da se tokom svakog poljupca izmijeni oko 80 miliona različitih mikroba, što je 77 hiljada više mikroba nego što se može naći u javnom toaletu. Ali izmjena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i bore se protiv bolesti.

6. Najduži poljubac na svijetu prema Ginisovoj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi.

7. Mladenci se ljube tokom vjenčane ceremonije jer se ova praksa nekada smatrala obavezujućom poput potpisivanja ugovora.

8. Poljubac potiče od najnježnijeg poljupca majke i djeteta. Majke su svom djetetu usta na usta davale sažvakanu hranu što je stvorilo osjećaj zaštićenosti. Upravo je taj osjećaj ostao duboko urezan u kolektivno sjećanje ljudske svijesti.

9. Izmjena francuskih poljubaca uključuje 34 mišića u licu, a brzi poljubac sa zatvorenim usnama tek dva mišića. Iz istog razloga dok se ljubite na francuski način gubite po pet kalorija svakih nekoliko sekundi.

10. Dodirivanje usnama i jezikom ne smatra se poljupcem u svim kulturama. Indusi poljupcem nazivaju trljanje nosa i mirisanje obraza partnera.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje