LJETO: Zašto naši turisti idu u Grčku

0
2689

Tradicija je postala od raspada Jugoslavije da naši turisti odlaze u Grčku na letovanje, koja u ponudi zaista ima zanimljive destinacije za leto i pregršt zanimljivosti na letovanju koje upotpunjuju odmor. Međutim koji su razlozi zbog kojih se domaći turisti odlučuju za letovanje u Grčkoj i šta je to što Grčku svrstava u najpopularnije turističke destinacije na svetu, a samim tim i na Balkanu, odnoso u regionu?

#1 – Blizina Grčke

Možda ne najbitniji, ali definitivno bitan razlog zbog kog naši turisti odlaze u Grčku, jeste blizina Grčke. Čak ni dalje destinacije nisu previše problematične ukoliko pametno iskoristite Vašu rutu, pa usput zastanete da posetite još neke značajne turističke atrakcije u Grčkoj. Bilo da se odlučite da je Vaša destinacija i putovanje Grčka automobilom, autobusom ili avionom, putovanje u Grčku će biti verovatno vrlo udobno. Autoputevi su dobro uređeni, a let avionom do Grčke može učiniti da Vaše letovanje otpočne na idealan način, s obzirom na to da bukvalno kroz par sati puta od Beograda možete da se okupate na prelepim plažama Grčke.

#2 – Pristupačni aranžmani za letovanje u Grčkoj

Iako je za naš region uvek diskutabilno šta to znači povoljan aranžman za letovanje, Grčka zaista nudi neke vrlo povoljne destinacije za letovanje, hotele ili hostele, pogotovo ukoliko se odlučite za rano rezervisanje aranžmana ili rezervacije nekoliko dana pred putovanje odnosno last minute ponude za Grčku. Ovakav vid odabira destinacije u Grčkoj omogućava priliku da ili postepeno na rate otplaćujete svoje letovanje, ili da za kratak period po znatno nižoj ceni otplatite ceo aranžman.

#3 – Zajednička istorija

Grci i mi, iako ne etnički isti narodi, donekle nosimo isti mentalitet, sudbinu ali i povezanu istoriju. Kao saveznici u balkanskim ratovima i ratovima za oslobođenje od Turaka, odnosno saveznici u borbi protiv Austrougarske, Nemačke i drugih sila u Prvom svetskom ratu, a zatim i protiv sila Osovine i fašizma u Drugom svetskom ratu. Pomenušvi Prvi svetski rat, automatski postaje jasno zašto su Grci i Srbi toliko povezani. Upravo Grčka, tačnije njeno najsevernije jonsko ostrvo, Krf, bilo je utočište i spas za izgnani srpski narod tokom Prvog svetskog rata, kada se celokupna državna uprava i vojska povlačila preko Albanije do Krfa, dok je crnogorska vojska pravila odstupnicu u čuvenoj Mojkovačkoj bici, omogućivši povlačenje Srba. Upravo na Krfu, nalazi se i srpski muzej, ali i obližnje satelitsko ostrvo – Vido, koje je tokom Prvog svetskog rata predstavljalo bolnicu ali nažalost i veliku grobnicu za srpske vojnike. Poznata je i čuvena pesma Plava grobnica koja opisuje sahranjivanje srpskih junaka u nepreglednu grobnicu plavetnila – Jonsko more u blizini ostrva, koje danas možete posetiti kroz izlet Vido i Plava grobnica kroz letovanje na Krfu, koje danas spada u najpopularnije destinacije za leto u Grčkoj.

#4 – Slična kultura i mentalitet

Zna se da je grčki mentalitet zaista sličan našem, što je definitivno jedna od prednosti pri odabiru destinacije svake godine, jer ipak smo svi mi Balkanci. Upravo to je slučaj i za ovo leto pogotovo ako niste od onih koje fasciniraju daleke destinacije i znatno drugačije kulture, već ako od svog letovanja očekujete lepu prirodu, odličan noćni provod i žurke na moru, prelepo grčko more i plaže i party mentalitet Vašeg domaćina. Iz tog razloga je Grčka idealna destinacija za party putovanje i leto za mlade, ali i za one koji prosto žele da se opuste i okupaju u čistom Jonskom i Egejskom moru.

#5 – Prelepa priroda i znamenitosti u Grčkoj

Pored toga što Srbija i Grčka dele donekle zajedničku istoriju, teritorija Grčke je dugo, čak nekoliko hiljada godina pre nas, bila poprište dešavanja koja su obeležila celokupnu istoriju sveta tog doba. Kao domovina za stare Grke, koji su svetu ostavili najveće nasleđe – demokratiju, Grčka danas poseduje brojne znamenitosti iz perioda antičke Grčke, koje se mogu videti na svakom ćošku, pa je čest slučaj i mogućnost da se okupate i posetite lepe plaže grčke, na kojima ćete naići na neki arheološki ostatak. Arheološka nalazišta u Grčkoj su brojna, pogotovo u Atini i na peloponeskom poluostrvu, a ne treba propustiti ni priliku da se posete brojni grčki manastiri, koji nose nešto posebno.

Reklo bi se da je ovo i više nego dovoljno razloga da odaberete Grčku za letovanje, pa pogledajte neku od ponuda za Krf, a samim tim imate i priliku da odete na značajan izlet koji Vas može još bliže povezati sa Grčkom, njihovom tradicijom i kulturom. Fun Group Travel Company, agencija poznatija kao BalkanFun u svojoj ponudi ima razne aranžmane u Grčkoj, kao što su Krf, Zakintos ili Lefkada, putovanja su posebno namenjana mladima, a imaju predstavništvo i u Crnoj Gori, tako da predstavljaju pravi izbor turističke agencije.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje