LJETO I MENSTRUACIJA: Odgovori na PET najvažnijih pitanja

Toliko očekivani godišnji odmor na moru i baš prvi dan stigla menstruacija. Ovaj scenario zasigurno su proživjele mnoge žene, ali to ne mora značiti i kraj uživancije na plaži.

0
1523

1. Smijem li se kupati tokom prvih dana menstruacije?
Ako žena ima uredan ciklus i blaga krvarenja kupati se može već prvi dan, ali umjereno, kratko i uz tampon. Tampon se treba mijenjati svaki put nakon izlaska iz vode.

Ako su krvarenja jača i obilnija ipak bi bilo preporučljivo pričekati dan do dva. Kupanje u grijanim bazenima može dodatno pojačati krvarenje.

2. Smijem li se sunčati tokom menstruacije?
Sunčanje tokom najtoplijeg dijela dana, kao i sjedenje na vrućem kamenu uvijek bi trebalo izbjegavati. No u kasnim poslijepodnevnim satima, kada je sunce slabije sunčanje je dozvoljeno samo ako imate kratak ciklus.

Izuzetak su osjetljivije žene s jakim i nepravilnim krvarenjima. One bi svakako trebale izbjegavati boravak na direktnom suncu.

3. Šta moram napraviti nakon godišnjeg odmora?
Nakon što se vratite s mora/rijeke/jezera preporučuje se upotreba vaginaleta s probiotikom radi normalizacije vaginalne flore. U slučaju pojave promijenjenog, obilnijeg iscjetka, uz svrbež, peckanje ili neugodan miris, preporučuje se pregled kod ginekologa.

Promjena sredine može poremetiti ciklus, a kupanje, mokar kupaći i sjedenje na javnim površinama u gaćicama može izazvati upalu, te gljivična ili bakterijska oboljenja koja treba liječiti.

4. Koliko je pametno koristiti metodu odgađanja menstruacije za bezbrižnije ljetovanje?
U posebnim situacijama može se preporučiti neka od metoda odgađanja menstruacije. Kod žena koje uzimaju hormonsku oralnu kontracepciju (antibaby pilule) to je lakše izvodljivo, dok je u prirodnom menstrualnom ciklusu potrebno kroz više dana davati tablete radi nadoknađivanja hormona, kako ne bi došlo do krvarenja.

5. Može li voda biti prehladna ili pretopla za kupanje tokom menstruacije?
Hladna voda uopšteno može naštetiti ženskim polnim organima u smislu prehlade i posljedične upale u području jajnika, te aktivacije boli na mjestu ranije preboljele upale, a pogoduje i urinarnim infekcijama.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje