LJEPOTA: Znate li da odaberete pravu nijansu pudera za lice?

0
2407

Puder nanosimo na lice kako bi pokrili male nedostatke na koži lica, ali nanosi se i zbog zaštite od spoljašnjih uticaja. Ovo je jedan od preparata za koji je bitno da je kvalitetan, a biramo ga prema nijansi tena i tipu kože.

Donosimo male savjete kako odabrati idealan puder i učiniti kožu lijepom i bez mana.

Odabir pudera koji odgovara vašoj nijansi tena

Puder uvijek isprobajte na dnevnoj svjetlosti, tako ćete sa sigurnošću znati pristaje li nijansa pudera nijansi vašeg tena. Podton kože je nijansa tj. pigment vidljiv “ispod” vaše kože, nezavisno o boji tena.  Ako ste toplog podtona, potražite puder žućkastih tonova, onima s hladnim podtonom više će odgovarati puder kojim preovladavaju ružičasti tonovi. Kojoj grupi pripadate najlakše čete saznati ako pogledate boju očiju i kose, jer oni koji imaju topliju nijansu tena, odnosno žuti podton, uglavnom imaju tamniju boju očiju i kose, i obrnuto.

Odaberite puder prikladan vašem tipu kože

Veliku ulogu u postizanju prirodnog izgleda ima i tzv. finish. Finish je završni sjaj koji puder ostavlja na koži. Postoje tri varijante: polumat ili satenski, mat i sjajni. Većina tekućih pudera su polumat, i odgovaraju većini tipova kože. Takav finish je najprirodniji, a ukoliko na ambalaži nije navedeno matte ili luminizing, pretpostavite da je polumat. Dakle, ako imate masnu kožu najbolje će vam odgovarati mat jer upijaju višak masnoće s lica. Ako imate suvu ili zrelu kožu, satenski finish će za vas biti idealan izbor. Ako vašem licu nedostaje malo sjaja, odaberite puder sa sjajnim (luminous ili glow) finish-em. Takvi tekući puderi obogaćeni su sitnim česticama koje reflektuju svjetlost te vizuelno umanjuju sitne linije i bore. Imate li masnu kožu izbjegavajte ovakve pudere.

Vrste pudera

1. Mineralni puder – Ovaj puder je omiljen zbog činjenice da ne začepljuje pore na koži, ali prekriva sve nedostatke. Zbog mineralnih sastojaka svaki tip kože ga dobro podnosi. Nanosi se četkicom, od sredine lica prema krajevima, polukružnim pokretima.

2. Tekući puder – Najzastupljenija vrsta pudera zbog pristupačnosti, nanošenja i cijene. Proizvodi se za sve tipove kože, djeluje prirodno i lako se nanosi. Najbitnije je izabrati nijansu koja je prikladna za vas. Odaberite nijansu sličnu boji vaše kože kako biste zadržali prirodni izgled.

3. Puder u prahu (kompaktni puder) – Najbolje ga je koristiti kao trajni zaštitni sloj. Nanesite ga pomoću četke za puder, nakon čega još jednom pređite istom preko lica kako biste se riješili eventualnog viška.

4. Tonirana krema – Ukoliko nemate puno vremena za šminkanje, a imate čist ten i potrebno mu je samo malo ujednačavanja, idealno rešenje je tonirana krema. Nanosi se prstima ili četkom za tečni puder i od svih pudera je najjednostavniji za korišćenje.

5. Kameni puder – Obavezna oprema uz ovaj tip pudera je sunđer za nanošenje, iako mnogi smatraju kako se najbolje nanosi četkicom. Koristite li sunđerčić, kožu dodirujte blago i svako malo ga operite kako ne biste nečistoću i masnoću ponovno vraćali na kožu.

U potragu za novim puderom krenite s ogledalcem u torbici i bez imalo pudera na licu. Nijanse uvijek isprobavajte na licu, a ne na ruci: povucite tanki sloj pudera od obraza do linije brade, lagano ga utrljajte u kožu i pogledajte kako izgleda na prirodnom svijetlu.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje