LJEPOTA: Tri podmukla i najčešća uzroka stvaranja strija

Svi smo itekako svjesni kako se strije najčešće pojavljuju tokom trudnoće, odrastanja ili kod naglog debljanja. No ovi omraženi ožiljci na našoj koži mogu se pojaviti i zbog nekih drugih, manje očitih razloga. Donosimo tri neočekivana uzročnika strija.

0
1556

1. Geni

Osim fizičkog izgleda, naši roditelji nam prenose i neke druge genetske karakteristike. Jedna od njih je i kvalitet kože. Naime, medicinsko istraživanje sprovedeno na uzorku od 34 hiljade žena otkrilo je povezanost između određenih gena i nastanka strija na koži, posebno kod naglih promjena na tijelu kakve se događaju tokom tudnoće.

Ako ste nosilac gena koji vam prenosi majka, šanse da će vaša koža biti poput majčine su veće od 40 posto, što znači ako se vaša majka borila s problemom strija velika je vjerovatnoća da takva borba čeka i vas.

2. Dijeta

Poznato je kako loši i strogi režimi ishrane mogu negativno uticati na tijelo. No, isto tako, rigorozne dijete utiču i na našu kožu. Dijete koje se baziraju na naglom smanjivanju unosa hrane ili izbacivanju određenih namirnica na organizam djeluju kao svojevrstan šok.

Baš kao i kod debljanja, naglo gubljenje tjelesne težine ima snažan uticaj i na kožu koja se ne stiže dovoljno brzo i jako rastegnuti ili skupiti zbog čega dolazi do pucanja površinskog sloja i pojave strija.

3. Ljekovi

Baš kao što neki ljekovi mogu uzrokovati zadržavanje vode u tijelu, debljanje ili smanjivanje apetita, oni utiču i na našu kožu. To se posebno odnosi na hormonske terapije te ljekove koji sadrže steroide.

Kreme, tablete i losioni čiji su glavni sastojci kortikosteroidi utiču na organizam, ali i na kožu koja tokom terapije može postati beživotna te izgubiti elastičnost. Slično je i s hormonskim terapijama zbog kojih koža postaje suva i manje rastegljiva zbog čega dolazi do pucanja i pojave strija.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje