LJEPOTA: Šta se zapravo događa vašoj koži kada zaspite sa šminkom?

Koliko god je sjajan osjećaj oprati s lica „naslage“ koje su se nakupile na licu tokom dana i nakon cjelodnevnog izlaganja spoljnim uticajima i prljavštini, isto tako znamo da nam ponekad, taj osjećaj padne u drugi plan, a u prvom planu se nađe osjećaj mrskosti jer nam se baš ne da prolaziti kroz korake procesa „čišćenja“ lica. 

0
1520
Nemojte smišljati razloge zašto biste možda mogli preskočili ritual skidanja šminke, jer dovoljno dobrih razloga pa samim tim niti objašnjenja, nema. Ne prolaze ni ona da ste kasno došli kući i da je vrijeme kada inače idete spavati davno već prošlo, kao ni ona da vam je počela omiljena serija pa da vam se nije dalo ustati iz kreveta.

Zašto biste trebali čistiti svoje lice prije spavanja?

Razloga je zaista mnogo. Koliko god su različiti, svedeni su na zajedničko ime – čistoća. Naime, osim što će vam skidanje šminke očuvati posteljinu i ostaviti je duže čistom, uklanjanje šminke prije spavanja vašu kožu čini zdravijom. Dobro znamo da dok spavamo, tijelo odrađuje „popravke“ situacija koje su se dogodile tokom dana. Događa se svojevrsno „punjenje baterija“. Tijelo se oporavlja od unutarašnjih čimbenika poput stresa, do spoljnih, nečistoća ili pak prekomjernog izlaganja suncu. Upravo zbog toga, kada ostavite make up na licu, zapravo ste sami sebi neprijatelj jer tako ne dopuštate vašem tijelu da odradi „noćni servis“ potreban vašoj koži. I zapravo ste, za sve one skupe proizvode koje imate za noćnu njegu, bacili novac jer ih sprječavate da odrade svoj posao.
Bez obzira na vašu vrstu kože, ako niste u potpunosti uklonili šminku prije spavanja, ujutro će vam se vjerovatno pojaviti nepravilnosti na koži koje možda nećete odmah primijetiti (akne, upale, potkožni prištić ili cista). Masna koža sama je po sebi podložna nastajanju neželjenih nepravilnosti tako da je treba dodatno paziti i maziti. U ovom slučaju, potencijalni problem nisu samo akne, već i neželjeni ekcemi.
Peškir ili ubrusi za uklanjanje šminke trebali bi biti „brzo rješenje“ samo kada ste na putu. Kao svakodnevno rješenje biste ipak, svojoj koži trebali priuštiti potpuniji tretman. Na lice nanijeti nježno sredstvo za čišćenje koje vam najbolje odgovara (bilo bi izvrsno da je hidratantno). Obratite pažnju na kožu oko ivice kose i na jagodicama jer su ta mjesta posebno osjetljiva i nečistoća se upravo na tim mjestima, skuplja najviše. Na tržištu postoje razna sredstva za uklanjanje make up-a, a sjajna su rješenja ulja i pjene bogate vitaminom C koje pomaže koži da ostane elastična i štitu je od prevremenog starenja.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje