LJEPOTA: Šest mitova o kosi u koje ne treba vjerovati

0
948

Zdrava i njegovana kosa cilj je kojem teži svaka dama, zbog čega svojoj beauty rutini pristupamo itekako ozbiljno i pažljivo. Iz dana u dan se trudimo smanjiti upotrebu pegle za kosu i figara, trudimo se nahraniti je prirodnim maskama. Postali su urbani mitovi, a neke od njih donosimo u nastavku…

MIT BROJ 1: PRIRODNO SUŠENJE KOSE JE BOLJA OPCIJA OD SUŠENJA KOSE FENOM ZA KOSU
Istraživanja su pokazala da je zapravo zdravija opcija za vašu kosu kombinacija fena i prirodnog sušenja kose. Naime, ukoliko odlučite kosu sušiti na prirodan način za šta vam je prosječno potrebno do sat vremena, voda može negativno uticati na strukturu kose te proteine u dlakama. Iako fen oštećuje površinu dlake, voda oštećuje sam sastav dlake. Najzdravija opcija za vašu kose bi bila: 75% kose osušeno fenom + 25 % kose osušene na prirodan način.

MIT BROJ 2: ŠIŠANJE KOSE SVAKIH PAR MJESECI POSPEŠUJE NJEN RAST
Rast kose je isključivo vezano uz tjeme kose. Samim time, učestalost šišanja nema nikakve veze sa brzinom rasta kose. Naravno, redovno šišanje kose je itekako važno za izgled zdrave kose (smanjuje njeno lomljenje i ispucalost), no, za rast kose radije investirajte u kupovinu zdravih namirnica koje će iznutra uz pomoć vitamina uticati na razvoj i rast folikula dlake.

MIT BROJ 3: STRES UZROKUJE POJAVLJIVANJE SIJEDIH DLAKA
Stres itekako može biti povezan s zdravljem vaše kose, naime, može uticati na opadanje kose, no, ne i na pojavu sijedih dlaka. Za tu pojavu zaslužan je melanin – manje melanina – više sijedih dlaka.

MIT BROJ 4: VEZANJE REPA PREVISOKO MOŽE UTICATI NA GUBITAK KOSE
Ukoliko često nosite visoki rep, ne morate se brinuti da će to dovesti do gubitka kose. No, ukoliko svežete rep prečvrsto i kosu često nosite stilizovanu u visoku, jako stegnutu punđu ili rep, vrijeme je da malo ‘opustite’ vaše gumice i ukosnice. Prečvrsto svezana kosa može kreirati tenzije na folikulama što može dovesti do gubitka kose.

MIT BROJ 5: UKOLIKO ČESTO ČEŠLJATE KOSU, ONA ĆE BITI ZDRAVIJA
Češljanje je itekako dobro za zdravlje vaše kose, budući da pomaže rasporediti prirodna ulja na kosi, no, nije pametno prečesto četšljati kosu. Pretjerano češljanje kose dovodi do lomljenja dlaka. Zato, radije investirajte u kvalitetnu četku koja će nježno raščešljati vašu kosu.

MIT BROJ 6: POTREBNO JE ZAMIJENITI POSTOJEĆI ŠAMPON KADA VIŠE NE DAJE JEDNAKE REZULTATE
Različiti šamponi daju različite rezultate – no, ukoliko koristite isti šampon kroz određen period, morate imati na umu u kojem je stanju vaša kosa u istom periodu. Naime, ako ste pronašli odličan balzam za kosu, te ste kosu danas ofarbali, jasno je da vaša kosa sada ipak treba dodatnu hidrataciju, zbog čega postojeći balzam za kosu u kupatilu ne može imati jednako dobar učinak. Njega zbog toga radije stavite sa strane na dvije nedjelje, a investirajte u balzam specijalzovan za njegu svježe obojane kose.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje