LJEPOTA: Pet velikih grešaka koje uništavaju kosu

0
1269

Ako pravilno ne tretirate svoju kosu, ona će postati krhka i lako će se lomiti, a ovo je pet razloga zbog kojih se to događa.

1. Sušite kosu peškirom.

Peškiri su dovoljno mekani za našu kožu, ali previše grubi za kosu. Zbog toga je nemojte trljati peškirom nego je samo lagano tapkajte dok ne izvučete iz nje višak vode.

2. Koristite plastičnu četku.

Birajte one prirodne napravljene od čekinja ili životinjske dlake jer takve četke štite kosu. Takođe izglađuju kosu i raspetljavaju je, dok se za plastične četke kosa zapetlja i tako lakše lomi.

3. Ne kontrolišete jačinu fena za kosu.

Stručnjaci kažu da bi za našu kosu bilo idealno da je prije sušenja fenom prvo djelomično osušimo na vazduhu. Zatim fen treba staviti na najmanju jačinu i tokom sušenja ga držati 15 centimetara dalje od kose. Tako dobijamo lijepu i zdravu kosu bez vrućine.

4. Slijedite pravilo o 100 poteza četkom.

Zaboravite stari mit o tome kako prije spavanja treba četkom 100 puta proći kroz kosu jer ćete tako po njoj rasprostraniti prirodna ulja i učiniti je sjajnijom. Ako je izložite ovom tretmanu, uzrok će biti njeno lomljenje. Rasčešljajte je u što manje poteza.

5. Previše stežete kosu kada vežete rep.

Kada pravite ovu popularnu frizuru, obavezno malo opustite kosu i nemojte je previše stezati gumicom. Upravo je ona jedan od velikih krivaca za lomljenje kose, a saučesnik su i sve frizure zbog kojih vam je kosa duže vrijeme  zategnuta, poput pletenica ili punđi.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje