LJEPOTA: Dovoljno je PET sekundi da procijenite hoće li cipele s visokom petom biti udobne

0
2322

Kupovina novih salonki ili sandala s visokom potpeticom uvijek je svojevrsni rizik. Kada ih isprobavamo u butiku, šepurimo se u njima pred ogledalom i divimo se tome kako nam noge u njima izgledaju fantastično, nove nam se cipele mogu učiniti kao obuća koja nas neće pretjerano namučiti. Pritom ako smo upecali par koji nam se stvarno jako sviđa, moguće je i da nas podsvijest malo zavara pa ćemo same sebe uvjeriti kako ćemo baš te cipele nositi svaki dan, osam sati, bilo gdje.

No, vjerovatno nema žene koja se tu i tamo nije prevarila kod kupovine cipela s visokim potpeticama. Ono što se u radnji činilo fantastično udobnim, čim smo obuli s namjerom da nosimo u svakodnevnim uslovima pretvorilo se u spravu za mučenje namijenjenu da zgnječi svaku koščicu u našim nježnim stopalima.

Zato sledeći put kada odlučite da idete u kupovinu cipela, sa sobom ponesite lenjir. Naime, cipele koje između početka gazišta i potpetice imaju više od 3 centimetra biće mnogo udobnije za hodanje od onih koje imaju manje od 3 centimetra. Što je ta udaljenost između pete i početka gazišta veća, to će cipele biti stabilnije. Naime, cipele koje imaju spomenutu udaljenost, npr. 2.5 centimetra stavljaju prevelik pritisak na prednji dio cipele zbog čega će hodanje u njima biti iznimno nestabilno i neudobno.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje