LJEPOTA: Deset najčešćih zabluda o aknama

Akne predstavljaju često oboljenje lojnih žlezda, koje su prisutne kod oko 90% dječaka i djevojčica u doba puberteta, kao i kod 5% odraslih osoba. Postoje brojne zablude i vjerovanja o tome kako ih spriječiti i liječiti, a većina od njih su pogrešna i često dovode i do pogoršanja stanja.

0
3110

Zabluda broj 1 – Često pranje i čišćenje lica spriječiće pojavu akni

Pogrešno. Agresivno pranje i pretjerano čišćenje lica isušuje i iritira kožu još više, pa dovodi do pogoršanja akni. U nastanku akni učestvuje genetska predispozicija i hormonski status, koji izazivaju pojačano lučenje sebuma, pretjerano stvaranje mrtvih ćelija koje zapušavaju pore, što vodi do formiranja mitisera i bubuljica. Najbolji način da se izbjegne ovaj problem je nježno pranje lica dva puta dnevno toplom vodom i blagim čišćenjem.

Zabluda broj 2 – Akne su isključivo oboljenje adolescenata

Akne predstavljaju oboljenje koje je karakteristično za doba adolescencije. Ipak, ponekad kod žena srednjeg životnog doba postoje akne, koje su posljedica hormonskog disbalansa, policističnih jajnika ili tumora nadbubreznih žlijezda.

Zabluda broj 3 – Šminka može uzrokovati pojavu akni

Djelimično tačno. Šminka nije osnovni uzročni faktor koji dovodi do nastanka akni. Tačno je samo da neki sastojci u kozmetičkim proizvodima, označeni kao „komedogeni“ mogu izazvati začepljenje pora na koži. Najbolje je koristiti proizvode koji sadrže nekomedogene sastojke.

Zabluda broj 4 – Cijeđenje bubuljica pomaže da one brže nestanu

Pogrešno. Nestručno cijeđenje bubuljica omogućava utiskivanje zapaljenog sadržaja sebuma u dublje slojeve kože i čini da akne duže traju. Kao posledica cijeđenja lica mogu se javiti duboki ožiljci i trajni krateri.

Zabluda broj 5 – Izlaganje sunčevoj svjetlosti će poboljšati stanje akni

Izlaganje Suncu može sakriti izgled akni neko vrijeme, ali i dovesti do oštećenja i isušivanja, koji signaliziraju koži da proizvodi više masnoća. Sunce na duži period, dovodi do pogoršanja akni, a povećava i sklonost ka razvoju raka kože kao i prevremeno starenje.

Zabluda broj 6 – Čokolada i masna hrana pogoršavaju stanje akni

Uzroci nastanka akni jesu hormonski disbalans i genetika, tako da hrana nije osnovni uzročni faktor nastanka akni. Ipak, kod osoba koje već imaju bubuljice na licu, previše unošenja slatke hrane podiže nivo insulina u krvi, i na taj način remeti hormonski status i pogoršava akne na koži.

Zabluda broj 7 – Ne postoji proizvod koji može pomoći u nestanku akni

Netačno. U Cosmetics marketima širom Crne Gore, postoji proizvod koji mnoge djevojke hvale. Brend Bielenda proizveo je micelarnu vodu, gel koji hidrira kožu i serum. Probajte i javite utiske.

U COSMETICS marketima

Zabluda broj 8 –  Isušivanje masne i problematične kože izliječiće akne

Kada se koža prejterano isušuje ona kompenzatorno prizvodi više sebuma. Suva koža je iritabilna, tako da se problem sa aknama samo može pogoršati. Najbolje je umjereno korišćenje proizvoda za isušivanje kože a osnovni cilj je postizanje uravnotežene masnoće na površini kože.

Zabluda broj 9 – Pasta za zube pomaže nestajanju akni

Pogrešno. Pasta za zube nema nikakvog uticaja na zapaljenje i stvaranje gnojanica na licu, koje su izazvane bakterijama i drugim uzročnim faktorima u formiranju akni, a liječe se odgovarajućom terapijom za akne.

Zabluda broj 10 – Mineralna ulja su komedogena i pogoršavaju stanje akni

Kozmetička mineralna ulja nisu komedogena. Da bi se na efikasan način uklonili masni čepovi sebuma u koži potrebne su supstancije u kozmetičkim proizvodima na bazi mineralnih ulja. Proizvodi na vodenoj bazi ne mogu ukloniti i istopiti čepove sebuma.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje