LJEPOTA: Četiri uzroka ispucalih usana za koje niste znali

Ispucale usne nisu problem koji se javlja samo zimi, a razlog za ovaj neugodni nedostatak na vašem licu mogli biste pronaći tamo gdje ga najmanje očekujete.

0
1798

Neugodno peckanje, ispucala i suva koža na koju ruž nikako ne ide dobro i ružno crvenilo koje se ponekad proteže i iznad linije usana, samo su neki od mogućih simptoma osjetljive i delikatne kože usana koju smo iritirali i doveli do pucanja. Uz naše savjete, eliminišite moguće uzroke i uživajte u prekrasnim, sočnim usnama.

Začinjena hrana je mogući uzrok
Vjerovali ili ne, moguć uzrok ispucalih i bolnih usana je – hrana. Ako volite jako začinjenu i ljutu hranu, vrlo je vjerovatno da njome nesvjesno iritirate usne. To ne znači da se omiljene hrane morate potpuno odreći, ali nakon ovakvog obroka obavezno isperite usne i nanesite hidratantni balzam koji će pomoći zaštititi njihovu narušenu hidrolipidnu zaštitnu barijeru.

Dehidrirani ste – iznutra
Dehidracija organizma neće se toliko primjetiti na koži, ali na sluznici usana svakako bude. Rješenje je vrlo jednostavno: konzumirajte dovoljne količine tečnosti, i to najviše vode.

Mat ruževi isušuju usne
Ako ste osoba koja voli svakodnevno nositi guste mat ruževe, moguće je da se upravo u njima krije uzrok vaših suvih usana. Voskasta tekstura dizajnirana je da se ne miče s usana čak ni kad se ljubite ili jedete, no budite sigurni da postojanost ovih formula ima i svoju lošu stranu. Barem dva dana nedjeljno usne pokušajte odmoriti od mat formula korišćenjem nečeg malo kremastijeg i hidratantnijeg.

Problem je i u pastama za zube
Paste za zube namijenjene su temeljnom pranju i dezinfekciji zuba, ali ponekad su preagresivne za naše usne do kojih ovaj proizvod neminovno dospije tokom korišćenja. Ako sumnjate da je ovo uzrok vaših suvih usana, pokušajte svoju uobičajenu pastu za zube zamijeniti onom bez sastojka SLS-a (Sodium Lauryl Sulfate) koji nam u proizvodima služi kao tenzid i za postizanje pjenjivosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje