INTERVJU: Zvonko Marković – Iskrenost je ključ svega

0
1226
Srpski dizajner, Zvonko Marković, prvi je dizajner iz Srbije, ali i iz istočne Evrope uopšte, koji je učestvovao na najprestižnijoj modnoj manifestaciji – Nedjelji visoke mode u Parizu (Paris Haute Couture) koja se održala prošlog mjeseca. Zajedno sa njim sabrali smo utiske.
Postigli ste istorijski modni uspjeh za Srbiju. Sada, kada su se utisci malo slegli, da li ste svjesni značaja koji ste postigli za Srbiju svojim modnim spektaklom u Parizu i šta to za vas lično predstavlja?
Sve što radim, uvijek želim da uradim najbolje. Ja sam umjetnik koji svojim radom, prije svega, predstavlja sebe. Trudim se da sebe zadovoljim i da svakim sljedećim projektom nadmašim ono što sam do tada uradio. Ono što je moj pokretač je želja za stvaranjem i umjetničkim izražavanjem. Siguran sam da je iskrenost u umjetnosti presudna i da pravi umjetnici nikad nisu razmišljali šta njihov rad predstavlja u istoriji već su pustili da rad sam priča za sebe. Zato postoje istoričari umjetnosti da isfiltriraju ono što je značajno i dobro.
Dva puta ste proglašeni za najboljeg dizajnera Serbia Fashion Week-a, a potom ste dobili izazov za predstavljanje haute couture kolekcije u Parizu. Kako ste uspjeli nadmašiti samog sebe?
Imao sam dozu odgovornosti da ne razočaram ljude koji su mi pružili priliku. To je prilika koju čovjek dobija jednom u životu. Otići u nepoznato je vrlo veliko opterećenje. Trudio sam se da ono što želim da kažem – kažem jednostavno i čisto. Nisam pokušavao da moja kolekcija liči na nešto već poznato. Posvetio sam se onome što sam ja i šta je moja esencija ili kako kažu – dizajnerski DNK, i nadao sam se da će to biti prepoznato.
U jednom intervjuu ste rekli da u modu ugrađujete lični pogled na svijet. Kakav je svijet bio kada ste pripremali kolekciju Ponoćna leptirica?
Teško je to opisati. Moda je namijenjena gledanju i nošenju. Moj lični unutrašnji svijet sigurno ne bih mogao da opišem na ovaj način.
Sad ste imali pogled na svjetlost Jelisejskih polja. Hoće li ona zasijati na narednom SFW-u?
Valjda je očekivano da svaki dizajner koji je izašao iz Srbije, tom prilikom je bio inspirisan srpskom kulturom i tradicijom od srednjeg vijeka do Karađorđa. A sljedeća revija u Srbiji oslikava svjetlosti svjetskih velegrada. Po tome nisam tipičan srpski dizajner. Moje inspiracije se ne kreću u tim sferama. Ne želim da Srbiju prezentujem svijetu i svijet Srbiji u tom smislu, Ja želim da učinim da kreacija i ideja struji bez etiketiranja i stereotipa.
Bavim se umjetnošću koja je vizuelna i najbolje se razume bez riječi. Ako nešto treba objašnjavati znači da dizajner nije uspešan.
Koliko vam se život promijenio poslije 9. jula?
Isti sam jednostavan čovjek sa istim problemima, samo sa većim nedostatkom vremena.
Da li vidite još nekog srpskog dizajnera na ovako prestižnim revijama?
Zašto da ne. Ja sam samo jedan fragment onoga sto Srbija može da ponudi. Ako dizajneri budu radili na svom umjetničkom i tehničkom usavršavanju, sigurno će naći svoj put.
Kažu da i od boljeg uvijek može bolje. Koji cilj ste sebi sada postavili što se posla tiče?
Svaki put se trudim da budem najbolji mogući. Ključ je iskrenost. Ne lažem druge ljude, a pogotovu ne lažem sebe. Kad nešto ne uradim dobro, kažem to i pokušam da budem bolji.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje