INTERVJU: Vasilije Kovačev – Bitna je ljubav prema poslu

0
2035

Vasilije Kovačev,  jedan od cijenjenih domaćih modnih dizajnera, užurbano priprema novu kolekciju koju će prikazati u aprilu, na SERBIA FASHION WEEK-u. Otkriva nam kakve kreacije priprema, šta savjetuje svojim studentima i gdje se krije tajna stila.

S obzirom na to da radite i kao profesor na Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin u Zrenjaninu na smjeru odjevno inženjerstvo, šta biste savjetovali mladim dizajnerima u Srbiji?

Svojim studentima, budućim dizajnerima i inženjerima u odjevnoj industriji uvijek savjetujem da vole svoj poziv koji su izabrali, ma koliko često on bio nezahvalan. Da poštuju svoju kreativnost, da je razvijaju i da to bude put kojim tragaju i idu. Da prate trend svakako, ali da ga nikako ne kopiraju.

Kako ocenjujete modnu scenu u Srbiji?

Sa jedne strane  šarenolika, sa druge veoma dikutabilna. Šarenolika jer ponuda stilova i dizajna jeste raznolika, a diskutabilna jer ima malo pravih, svežih ideja i orginalnosti, a veoma mnogo kopiranja stranog dizajna i toliko već viđenog.

Na koji način motivišete buduće kreatore, s obzirom na trenutnu situaciju na tržištu?

Trenutna situacija na modnom tržištu Srbije je blago rečeno teška… A motivacija budućeg modnog naraštaja, hm…Uvijek je bitna ljubav prema poslu i modi. Džaba računica u novcu, ako ne postoji ljubav.

Na prethodnom SFW-u ste predstavili kolekciju Pustinjska ruža koja je oduševila prisutne. Zbog čega Vas je inspirisala ruža neobuzdane i nestabilne pustinje?

Kolekcija za sezonu  proljeće/ljeto 2015. je inspirisana upravo time kako nastaje kristal pod nazivom Pustinjska ruža, koliko sva njegova ljepota i vizuelna mekoća, bez obzira na sastav, tvrd i lomljiv, nastaje pod uticajem vjetra na određeni mineral. Eto ljepota nastaje iz suprotnosti i različitosti, uvijek. Sa druge strane sama pustinja i njeni predjeli jesu metafora užarenog ljetnjeg asfalta velikog grada.

Možemo li na narednom SFW-u očekivati nešto potpuno drugačije u Vašem radu?

Da. Kolekcija, veoma neobuzdana kao i prethodna. Ponovo je  prisutna ruža kao cvijet, ali u potpuno drugoj simbolici i prikazu. Dinamičnost, mističnost, ljepota različitosti, kolorit koji pršti sa svih strana i  slavi ljepotu života, avanturistički duh traganja za suštinom i još mnogo toga povezanog  sa načinom života  jednog lutajućeg naroda. Kolekcija Gypsy magic.

Kako izgraditi sopstveni stil i izbjeći uniformisanost?

To nije ni malo lako, ni jednostavno. Kao prvo, on ne može da se izgradi preko noći, kao drugo on nije samo zavisan od toga šta ćete obući. Stil je cijelo vaše biće, vaš stav, vaš pogled, vaš način gledanja na svijet. Možete vi biti obučeni po svim zakonima estetike, ali džaba vam sve to, ako vam je pogled tup i srce prazno.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje