INTERVJU: Marina Mićanović – Njujork je odskočna daska u mojoj daljoj karijeri

U poslijednjih godinu dana postignuto je mnogo uspjeha dizajnera sa srpske modne scene. Zahvaljujući Serbia Fashion Week-u, jedinoj licenciranoj nedjelji mode u Srbiji, mnogi dizajneri su imali priliku da predstave svoje kolekcije u gradovima širom Evrope. Zvonko Marković je tačno prije godinu dana prvi put prikazao svoju kolekciju na Haute Couture Fashion Week-u u Parizu i time se svojim raskošnim talentom upisao na listu malobrojnih dizajnera iz jugoistočne Evrope koji su imali priliku da učestvuju na ovako prestižnoj manifestaciji. Nekoliko mjeseci poslije je sa svojim kolegama Marinom Mićanović i Batom Spasojevićem učestvovao na nedjelji mode u Njujorku.

0
1615

Veliki iskorak u karijeri napravljen je ovim predstavljanjem, a Marina Mićanović dobila je ponovo svojih pet minuta u prijestonici mode sjevernoameričkog kontinenta, gdje će u septembru predstaviti svoju novu kolekciju. Mlada beogradska dizajnerka će opet svoju ljubav prema umjetnosti prikazati američkoj publici, i time će, kako kaže, da učvrsti saradnju, ali i da da prostora novim.

Revija je zakazana za 13. septembar, kada će se Mićanovićeva sa svojim već prepoznatljivim kreacijama, čekirati u gradu kog smatra svojom odskočnom daskom u daljoj karijeri.

FOTO: Mina Delić

Tvoja oduševljenost Njujorkom se vidno mogla primijetiti još prošle godine kada si se prvi put predstavila tamošnjoj publici. Njujork je san svakog dizajnera. Kakvu kolekciju ćeš predstaviti?

Nova kolekcija koju ću predstaviti u septembru u Njujorku je za proljeće/ljeto 2017. Ona je inspirisana 70-im, kreirajući je u svom, već prepoznatljivom stilu, koristeći već dobro poznate detalje. Lagani materijali i boje su karakteristični za ovu kolekciju gdje je naglašena ženstvenost.

Koliki je pritisak nadmašiti samu sebe i kolekciju koju si predstavila prošle godine?

Mene je prošlogodišnje predstavljanje jako inspirisalo da se za ovu sezonu spremim još bolje i opravdam očekivanja, napravim nove i utvrdim već postojeće saradnje.
Pritisak je svakako pozitivan i uživam u ovom procesu stvaranja i realizaciji novih ideja.

O kojim saradnjama je konkretno riječ?

Radi se o jako mnogo modnih magazina i časopisa, koji su nakon revije tražili editorijale sa kojima ću to sada realizovati, kao i individualne potencijalne kupce.

Tvoja moda predstavlja fuziju plesa i dizajniranja odjeće. Pretpostavljam da će tango opet biti protkan kroz kolekciju.

Tango je uvijek prisutan. To je prije svega moj stil života, a samim tim i inspiracija. Pokret, lagani materijali, svijetlo, tama, strast i radost su upravo u simbolici boja koje koristim u kolekciji, sve ono što živim i što osjećam.

FOTO: Mina Delić

 Kako izgleda jedan dan pripreme za Njujork?

Izgleda tako što mi dan kreće sa pripremama i zapisivanjem da nešto ne zaboravim da uradim. Ono što se najčešće događa jesu same promjene koje se dešavaju u mojoj viziji u odnosu na kolekciju.  A budući da radim na još dva posla meni je dan zaista ispunjen i srećna sam što su to kreativne stvari koje donose i korist i zadovoljstvo.

Uspjela si da se izboriš za svojih pet minuta na njujorškoj pisti. Kakva su tvoja očekivanja?

Nemam zaista nikakva očekivanja. Znam da će biti odlično i sigurno bolje nego prvi put.

FOTO: Mina Delić

Šta se sve u tvom životu u vezi sa poslom promijenilo od prvog pojavljivanja u Americi?

Nisam očekivala da će se puno toga promjeniti, naravno pozitivno. Imam više posla, a to mi je najveća satisfakcija, kao i jos veća prepoznatljivost mojih kreacija.

Čiju reviju ćeš ti rado posjetiti?

Najradije bih posjetila sve revije, jer i to je divan osjećaj u Njujorku, ali ako bude bilo prilike uopšte za to, s obzirom na pripreme za svoju reviju, koje uopšte nisu male.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje