INTERVJU: Đorđe Baščarević – Prepoznajte moj rad po narodnoj tradiciji

0
1476

Mladi dizajner Đorđe Baščarević rođen je u Kosovskoj Mitrovici, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju, a potom upisao Fakultet umjetnosti Prištinskog univerziteta na smjeru za grafički dizajn. Master studije završio je 2015. na   Tehničkom fakultetu “Mihajlo Pupin” u Zrenjaninu, smjer odjevne tehnologije.

Đorđe se aktivno bavi modnim dizajnom tri godine, što podrazumijeva da sam realizuje po dvije mini kolekcije, a što se tiče proučavanja mode, kostimografije, usavršavanja i eksperimentisanja u domenu krojenja, šivenja i modne ilustracije, njegovo modno oblikovanje i dizajniranje traje oko devet godina. Ovaj mladi dizajner do sada ima šest realizovanih kolekcija (pet ženskih i jednu mušku) od kojih su posljednje tri predstavljene na modnim događajima u Srbiji i inostranstvu, a ove godine će svoju novu kolekciju prvi put predstaviti i novosadskoj publici na predstojećemSerbia Fashion Week-u.

Serbia Fashion Week je jedina licencirana Nedjelja mode u Srbiji i prvi put si deo ovog modnog dešavanja. Šta za jednog mladog dizajnera znači pojavljivanje na ovakvom modnom događaju?

Pojavljivanje na SFW mi mnogo znači i može mi biti od velike pomoći u pogledu afirmacije i sticanja novih kontakata i potencijalnih klijenata.

S obzirom na to da će tvoja nova kolekcija prvi put biti predstavljena na pomenutoj Nedjelji mode, šta publika može da očekuje? Čime je ona bila inspirisana?

Kolekcija Suprematizam je inspirisana ruskim avangardnim slikarstvom XX vijeka. Pomalo ekscentrična, ali jako nosiva kolekcija koja broji 11 modela i u njoj dominiraju zimski vuneni materijali, pletenine i nasuprot njima pamučni ljetnji materijali. Volim da miješam više elemenata kada je inspiracija u pitanju, pa je i ova kolekcija u osnovi elektična, sadrži elemente odjeće 20-ih godina prošlog vijeka, kao i elemente sportske odjeće. Paleta boja je određena bojama sa Larionovih i Maljevičevih slika. Kolekcija oslikava moju viziju razvojnog puta ruske avangarde od rajonizma do suprematizma. Ovu temu sam odabrao zato sto je Ruska avangarda moj omiljeni pravac u istoriji moderne umjetnosti i povodom stogodišnjice Maljevičevog ”crnog kvadrata”.

SFW pruža mogućnost mladim dizajnerima da se predstave i na nedjeljama mode širom Evrope. Kojoj publici bi želio da predstaviš svoj rad?

Između ostalog, volio bih da kreacije prikažem francuskoj i ruskoj publici.

Baviš se folklorom već 15 godina. Da li u tvojim kolekcija postoji neka simbioza etno i modernog?

Svakako, narodna tradicija predstavlja osnovu u mom dizajnerskom stvaranju i definitivno jeste element po kome bih volio da u budućnosti prepoznaju moj rad. Kada koristim ‘etno’ kao inspiraciju nikada je na odjeću ne prenosim u bukvalnom smislu, već tražim detalje, bilo da se radi o kroju ili načinu dekorisanja koji će odjevni predmet koji dizajniram učiniti neobičnim i upečatljivim.

Kako si počeo da se baviš modnim dizajnom?

Proizvodnja odjeće u porodici Baščarević je porodični posao. Moji roditelji, kao i stric, se već 30 godina bave proizvodnjom odjeće. Dugi niz godina se proces proizvodnje odjevnih predmeta odvijao u našem stanu, pa sam od malena imao uvid u čitav taj proces, mislim da je to imalo presudan uticaj da se kasnije opredijelim baš za modni dizajn. Studije na Fakultetu umjetnosti su mi mnogo pomogle da se usavršim u likovnom i stvaralačkom smislu, iako je grafički dizajn jedna od oblasti primijenjene umjetnosti koju volim, i za koju sam se školovao, oduvek sam znao da to nije posao kojim ću se ozbiljnije baviti nakon studija. Iako sam zanat u dobroj mjeri izučio od roditelja, na master studijama, naročito u tekstilnim firmama gdje smo odlazili na praksu, mi je pružen jasan uvid u ozbiljnije procese krojenja i šivenja odjeće i planiranja proizvodnje, kao i prilika i potreba na tržištu. To je doprinijelo oblikovanju i unapređenju samog mog procesa rada.

Kako izgleda tvoj proces stvaranja?

Volim da kolekciju radim temeljno i dugo.  Kada započnem rad na osmišljavanju kolekcije ne fokusiram se previše na aktuelne trendove. Polazna osnova mi je uvijek da finalni produkt treba da bude nosiv i da treba da se proda, onda predstoji veliki napor da zadovoljim i inspiraciju i moju viziju odjevnog predmeta, ali i potrebe ciljne grupe. Stvaralački proces je uvijek uzbudljiv, a u uslovima u kojim živimo, gdje mi je odabir materijala ograničen, kolekcija često trpi brojne izmjene i adaptacije. Proces realizacije traje po više mjeseci, s obzirom na to da za sada cijeli proces sprovodim sam sa nekoliko saradnika.

Do sada si imao priliku da svoje dosadašnje kolekcije izlažeš na nekoliko modnih događaja u zemlji i inostranstvu. Koja modna dešavanja su u pitanju i o kakvim kolekcijama je riječ?

Prva ozbiljnija kolekcija koju sam prikazao bila je prošle godine na modnom događaju Balkan Art Fashion Event u Beogradu i ona je bila inspirisana srpskom narodnom tradicijom, a nosi naziv “Uspomene”. Narodna tradicija zauzima bitno mjesto u mojoj inspiraciji, ali nije i jedini element koji karakteriše odjeću koju pravim.

Nakon toga su uslijedile dvije revije u Kosovskoj Mitrovici. Ove godine sam na BAFE-u prikazao svoju prvu mušku kolekciju koja nosi naziv Divided. Posle toga mi se ukazala prilika da zajedno sa još 60 odabranih dizajnera i umjetnika iz cijele Evrope prikažem dio kolekcije “Uspomene” na Mikser festivalu u Beogradu. U junu sam sa još 10 dizajnera odabran za učešće na grupnoj reviji Young walk koju je organizovala Beogradska nedjelja umjetnosti. Krajem juna prikazao sam žensku ljetnju kolekciju Modern tribe na modnom događaju u Kosovskoj Mitrovici podržanom od strane Serbia Fashion week-a MFW. Početkom septembra učestvovao sam na grupnoj modnoj izložbi Skopje kreativa u Skoplju, dok sam krajem isto tog mjeseca imao čast i zadovoljstvo da pomenutu kolekciju “Uspomene” prikažem u Milanu za vrijeme trajanja nedelje mode, u galeriji MAD. Kolekcija je sada izložena u prodajnom dijelu galerije MAD u Milanu, i tamo će biti do kraja godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje