FRANCUSKA: Modeli će morati da imaju medicinsku potvrdu prije izlaska na pistu

0
1020

Kako bi radili u Francuskoj, modeli će se moći kvalifikovati za posao jedino ako uz svoj portfolio prilože i medicinsku potvrdu koja dokazuje kako imaju zdravu tjelesnu težinu. Osim ove, mjera koja stupa na snagu 1. septembra od magazina, reklamnih kampanja i websiteova zahtijeva da se svaka fotografija koja je promijenjena u postprodukciji označi s photographie retouchée (retuširana fotografija).

Najavljujući nova pravila igre u modnoj industriji, francuska je ministarka zdravlja Marisol Touraine objasnila kako su promjene podstaknute potrebom da se spriječi harajuća rasprostranjenost anoreksije, kako među samim modelima, pa tako i među ženama na čiju pogrešnu percepciju utiču nerealni prikazi žena u modnim magazinima uzrokujući time frustraciju, manjak samopouzdanja kao i razne manifestacije poremećaja u ishrani (koji predstavljaju psihološke bolesti s najvećim procentom smrtnosti).

“Izlaganje mladih ljudi nerealnim idealima ljepote koje reklamiraju mediji dovodi do osjećaja manje vrijednosti i manjka samopouzdanja što se na kraju može odraziti i na njihovo psihofizičko zdravlje”, rekla je ministarka Touraine.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje