BLOG: Veganska kuhinja – šampi(nj)oni

0
1406

Nedjelja je božanstven dan. Nedjelja je predivan dan. Nedjelja je dan za uživanje, za relaksaciju, za zabavu. Nedjelja je zaista blagosloven dan. Mnogi je ne vole zbog još ljepšeg divnog ponedjeljka. Kažu, počinje prvi radni dan, počinje nova sedmica, obaveze, počinje sve po starom. Ali ko zaista odlučuje o tome kakav će biti taj prvi radni dan, kakva će biti cijela sedmica i da li će uopšte sve biti po starom. Jedino i samo MI. Mi smo ti koji sebi možemo da upropastimo ili da uljepšamo dan. Mi smo ti koji u svakom trenutku možemo da promijenimo tok svojih emocija, da iz tuge postepeno idemo ka vrhu, ka najdivnijem osjećaju – ljubavi! Razmislite o ovome. Probajte i testirajte to baš danas. Probajte da, kakva god bila nedjelja, budete srećni, budete zahvalni za ono što imate. Zahvalite se što dišete, što možete da vidite, neki to ne mogu, što možete da pričate, neki to ne mogu, što možete da hodate, neki i to ne mogu. Budite zahvalni na današnjem danu, ma kakav bio!

A sada još jedan razlog da budete srećni i zahvalni a to su šampi(nj)oniiiiii

Vjerovatno ste do sada pravili šampinjone na razne načine, ali ove nedjelje dijelim sa vama recept po kojem sam ih po prvi put spremao.

U veganskoj kuhinji šampinjoni su sastavni dio većine jela. Mnoga se spremaju sa njima, a mogu i bez, samo što je jelo mnogo ukusnije sa njima. Imaju visoku hranjivu vrijednost ali i fantastičan ukus. Mogu se manje više naći u toku cijele godine u prodavnicama. Možete ih marinirati i tako omogućiti “duže“ trajanje u frižideru, a mogu se i spremiti vrhunski specijaliteti. Jedina mana je možda ta što se od ubiranja koriste u narednih nedjelju dana.

Iskoristiću priliku da u ovom postu napišem par riječi o najdivnijem sastojku u mojoj kuhinji – bijelom luku. U skoro svim slanim jelima koristim bijeli luk, svježi ili sušeni u granulama. Taj neodoljiv ukus koji nevjerovatno mijenja ukus jela. Još ako je domaći luk, mmm fantazija.

Bio sam osoba koja nije podnosila bijeli luk duži niz godina. Njegov miris, a tek ukus. Nikako!  A onda ga zavolite kada probate neko novo jelo u kojem luk itekako dominira i pravi fantaziju. I danas se sjećam te pašte sa brokulama i bijelim lukom koja me je očarala. Od tada postaje neizostavni sastojak u većini mojih jela.

  • “Ali kako možeš da jedeš luk, pa se poslije osjećaš na isti?“
  • “Ali kako ti možeš da propustiš tu fantaziju ukusa, zarad njegovog mirisa i onoga poslije?“

Da, ima jak miris. Ali se i to može riješiti limunom, limunadom ili čak žvakanje svježeg lista nane.

A sada da se vratim receptu, sa bijelim lukom : )

Ono što je potrebno za ovo jelo je sledeće:

  • pakovanje šampinjona
  • bijeli luk, bosiljak, aleva paprika, so, maslinovo ulje … vaši začini (kurkuma, kari, peršun…)
  • balzamiko sirće (koristio sam balzamiko od maline)
  • riža/proso/heljda/tjestenina… (koristio sam kuvanu rižu i proso)

U činiju pomiješajte začine, ulje, balzamiko. Šampinjone isjeckati i preliti sosom. Ostaviti u frižideru na 15-20min i povremeno promiješati kako bi šampinjoni upili sos. Na kraju prodinstajte i servirajte uz rižu ili nešto slično.

Vrlo brzo je spremno, vrlo ukusno i jeftino. Želim vam najljepšu nedjelju do sada. Prijatno!

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje