BLOG: Veganska kuhinja – kikiriki puter

1
1372

Za ovu nedjelju biram jedan od najednostavnijih namaza i to od dva sastojka.

Rastao sam sa uvjerenjem da kikiriki puter jedu samo Amerikanci i da kad ga namažu na hleb stave i malo džema, da je skup i da je ultra kaloričan, ne shavatajući kalorije na pravi način. Koliko se sjećam prvi kikiriki puter kod nas pravila je Swisslion ili Slatka kuća. Prave i danas, vrlo su pristupačni sa cijenama. Moja preporuka.

Kao što je većini poznato, proizvođači dodaju razne sastojke, emulgatore itd. kako bi namirnica bila svježa, duže trajala i slično. Naravno, većina tih sastojaka je štetna po naše zdravlje, pa ih,  stoga, pokušajte izbjegavati koliko je moguće.

A sad čuvene kalorije! Većina je prestravljena kad vidi visok sadržaj kalorija u određenim proizvodima, pa se zbog toga ne usuđuje da koristi  kikiriki puter, indijske orahe, bademe itd.

U 100gr kikiriki putera ima oko 600 kalorija.
Ali, to nijesu one nezdrave kalorije nego… Obiluje velikom količinom minerala (bakar, kalijum, cink, magnezijum, gvožđe…), vitamina E i B kompleksa. Sadrži 49,2% masnoća, ali zdravih masnoća jer su oko 80% nezasićene. Sadrži i 25.8% proteina dobrih za izgradnju mišićne mase, pa daje i osjećaj sitosti (iako znamo da je sve to do naših misli). Fantastična je namirnica za vegane, zbog izvora proteina. Ima veoma nizak glikemijski indeks, što neće dovesti do povećanja šećera u krvi.

Da napomenem, u veganskoj ishrani je bitno koristiti raznovrsne namirnice kako bi tijelo imalo više izvora raznih nutrijenata.

I pored svega ovoga, preporučujem domaći kikiriki puter koji je gotov za par minuta.

Ono što je potrebno za ovo jelo:

  • kikiriki sirovi (nekih 400gr u ljusci je oko 250gr očišćenog)
  • biljno ulje

Očišćeni kikiriki ubacite u blender, dodati malo ulja i miksati. Namaz je gotov 🙂

Možete ga mazati na hleb, palačinke, tortilje, dodati u smoothie, kolače…

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje