BLOG: Početak veganske kuhinje

0
1220

 

Pozdrav ljudi!

Drago mi je da u ovom vremenu započinjem jednu interesantnu avanturu sa hranom, sa ovim blogom, sa sobom ali i sa vama koji ćete čitati.

Veliko mi je zadovoljstvo da ono što sam ja u kuhinji sa svim što spremam predstavim svim ljubiteljima hrane, zdrave hrane, veganstva, ali i onima koji su otvoreni za nešto novo.

Naime, hranu koju ću spremati i o kojoj ću pisati je veganska hrana. Šta je veganstvo, iskustvo, dobre strane veganske hrane i sve u vezi sa tim, pisaću u narednim tekstovima. Mogu vam samo reći da je vrlo interesantno, koliko god i kakve god predrasude imali 🙂

Ovo nije baš klasičan primjer bloga, slike, sastojci, spremanje, jelo… već jedan novi vid spremanja, a to je eksperimentisanje. Ono što sam htio reći je da ću samo okvirno stavljati listu osnovnih potrebnih namirnica za svako jelo, ali ne i detaljna upustva za pripremu i količinu. Nisam neko ko radi direktno po “pravilima“, recepturi, gramaži namirnica itd. S tim, želio bih da odvojite malo vremena dok budete spremali neko jelo i pustiti mašti na volju, eksperimentisati, uživati u samom procesu spremanja jela koliko i u krajnjem rezultatu. Negdje je i cilj da se kroz spremanje jela dobro zabavimo i osjećamo ispunjeno. Svako spremljeno jelo biće pokriveno fotografijama koje ja pravim i nadam se da će vam se svidjeti. Pored uobičajenih postova o spremanju hrane, posvetiću pažnju i o mjestima gdje kupujem hranu, cijenama, kvalitetu i slično.

Prvi post posvećujem jednom lagano spremljenom jelu koje se i ne veže za veganstvo toliko koliko za uobičajeno tradicionalno jelo. U pitanju je pita sa šampinjonima i porilukom.

Ono što je potrebno za ovo jelo je sledeće:

  • Poriluk (otprilike oko 500gr)
  • Svježi šampinjoni 1-2 pakovanja
  • Kore za pitu (korišćene su pšenične kore, mogu se koristi i heljdine, kukuruzne, integralne i sl.)
  • Ulje, so, začini (bosiljak, bijeli luk, mirođija, kurkuma…)

Najviše vremena oduzima priprema hrane za dinstanje. Očišćeni poriluk i šampinjone isjeckati i dinstati na malo ulja. Tokom dinstanja dodavati po malo vode kako se ne bi zalijepilo za podlogu. Dinstanje traje u zavisnosti od toga koliko volite da je dinstano (imajte na umu da će tokom pečenja dodatno omekšati). Pri kraju dinstanja dodajte začine. Eksperimentišite, dodajte neke nove začine, ukoliko mislite da bi dobro došle. Cilj je zabava, uživanje i eksperimentisanje. Ako ne uspije prvi put, uspjeće naredni 😉

Gotovu smjesu stavljate na dnu kore (koristio sam dvije kore) i srolajte. Poređane kore stavite u prethodno podmazanom plehu. Uljem premažite kore odozgo. Možete posuti raznim sjemenkama, susamom i sl.
Rerna treba da je zagrijana na 220 stepeni. Peći na 200 stepeni ili manje. Kada je pečenje gotovo prekrijte mokrom krpom pleh na par minuta.

Uživajte u svom jelu kako god bilo, a biće sjajno, siguran sam! Do sledećeg posta, puno zdrave hrane vam želim.

       

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje