BLOG: Junak mog života sam JA

0
2024

Fotografija – Radoje Burzan Inst/radoje.burzan

Hair and make up –  La Pulchra – Institut de Beaute Podgorica

Savijamo tabak i ove 2018-te , iako imam osjećaj da mi se godine već sad gube u Bermudskom trouglu, gotovo da ne mogu da se sjetim kad se nešto desilo, događaje sam počela da pamtim po stanovima u kojima sam živjela ili po odjeći koja je bila moderna iako već par godina priželjkujem da ih pamtim po dječjim rođendanima, prehladama, grčevima… No kažu, biće i za to vremena.

Dok se ne sretnem sa samom sobom zaboravim koliko toga sam u stvari u jednoj godini završila, koliko sam energije sublimirala svih ovih godina da bi u ovoj napravila vatromet od života… i stvarno ću ponoviti dio mog teksta iz 2017-te godine – Čestitam ti, ali ovog puta junakinjo.

Zašto sam junak? Zato sto sam fascinirala sebe smijelošću da uradim stvari za koje sam i sama mislila da nemam petlje, zato sto sam se odlučila da stavim tačku na čekanja da se moje vizualizacije same realizuju, da mi neko drugi nešto da.

Nema vam ništa od svega toga, dok ne zasučete rukave. Iskreno džaba vam sva maštanja, pozitivne misli ako ne zasučete rukave, lupite sebi dva šamara, dignete se iz fotelje i vratite se u realnost, rizikujete pa profitirate. Sjedeći u četri zida u glavi, nećete ni preko vrata izaći, već ćete ostati začaureni u svoj mali mikrokosmos dje su vam svi krivi za ponešto, dje su vam svi drugi rođeni pod srećnom zvijezdom sem vi, dje se drugima može, a vama eto ne može. Zavist i gledanje u tuđi pjat jeste jedna vrsta bolesti zavisnosti,  vjerujte mi  u tu kolotečinu se jako lako upadbne iz nje ni makac, vrzino kolo.

U to vrzino kolo vas uhvate i strahovi, baš oni koji su mene držali zarobljenu godinama. Strah hoću li umrijeti od gladi ako se vežem za kredit, hoću li dobiti i otkaz ako nešto što mislim treba da kažem, pa se samim tim suprostavim, hoću li umrijeti u samoći ako svom partneru kažem što mi smeta…

Ja jesam neko ko se paranoično boji samoće, ali o tome drugom prilikom… Jako sam ponosna na sebe što sam u mačevanju sa armijom strahova ove godine izašla kao pobijednik… baš kao što izgledam na ovim slikama.

I bila sam jaka i bila sam hrabra.

Kažem vam ovo bila godina vatrometa, zasluženih nagrada za sav trud, psihičko ulaganje u sebe i rad na sebi, nekad teži nego u rudniku, kopanje do najsitnijih detalja, ronjenje na dah. Vremenom sam naučila da ne očekujem previše i da se fasciniram kada mi se desi nešto mimo mojih predviđenih okvira, i to je sjajan recept. Važno je znati istinu o sebi, ne zanositi se i ne iscrpljivati se i naći prave kleme za vaš unutrašnji akumulator… E kad smo kod tih mehanizama za auto, strah koji nisam umijela da pobijedim je strah od mene same za volanom… to je strah s kojim se mučim kao sa nekim kiklopom vanserijskih razmijera ali naći ću i tome Ahilovu petu.

Važno je da budeš jaka žena, ne jaka da bi te se plašili, nego jaka za sebe i da važno je da budeš ponekad i slaba da nekad ne možeš, da se ne siliš i zadnji atom snage i sapopuzdanja daješ kako bi te svijet video kao super ženu. Nije poenta u tome da budeš jaka u očima drugih, a da ridaš u četri zida. Važno je da budeš svoja, junakinjo svog života.

Važno je da budeš ponosna na svaki svoj uspijeh pa makar to bio napravljen puding koji ne kosta pudding + mlijeko + zagorela šerpa. Važno je da budeš srecna sa onim što držiš u ruci, a još više sa onim  što držis u srcu.

Moje najveće uzbuđenje i poduhvat prethodne godine i osećaj trijumfa, od pobede nad sopstvenim strahom i slabošću. Pogotovo onda kada čujem sebe kako kažem “to je nemoguće, ja to ne mogu”. I onda onaj drugi dio mene ipak ustane i krenem skockam se, kupim sebi stan kao da je to nešto najnormalnije (udavih s tim, ali ja sam jako, jako ponosna na sebe da mi ničije drugo priznanje ne treba), napravim ručak za petoro iako sama živim…  i zaljubim se, u život i u njega ponovo…

Dress – Marina Rinaldi

Shoes – My shoes Podgorica 

accessories. Drogerija Dama (Ulica: Slobode br.61 )

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje