BLOG: Boho univerzum

0
1664

Fotografija – Radoje Burzan  / Instagram radoje.burzan
MAKE UP – Dragana Vukotić / Instagram: dmakeup020
IT KOMADI: Over size džepmer Butik Printemps

Zaređuju li se vama tako dani kada biste najradije pobjegli od svega, pridružili se nekoj cirkuškoj trupi ili ciganskoj čergi i živjeli skroz drugačiji život?

Poželite li nekad da vas umjesto alarma budi cvrkut ptica, umjesto kancelarijskog mirisa da uživate u mirisu svježe pokošene trave i da zbacite sve stege birokratskog života?

Poželite li?

Mislim da u poslednje vrijeme to poželi puno ljudi, zato je toliko i aktuelan boho stil, apsolutni hit i vladar modnih trendova skoro svake sezone poslednjih par godina.

Boho je skraćeno od bohemian (boemsko) što u sebi nosi neku poetičnost, nježnost, lepršavost, neobaveznost…  Sloboda, ono čemu svi težimo, a što baš i ne uspjevamo. Konstantno smo robovi nečega, konstantno u nekim stegama, lancima… a u strašnom tripu da nije tako.

Lično, obožavam boho stil i pod tim podrazumijevam “prolijetanje kroz ormar” , kupovinu po radnjicama za male pare, posjete second hand prodavnicama. To je za mene odraz boho stila, ispoljavanje kreativnosti, neka vrsta katarze. Bohemian chic podrazumijeva upotrebu živih boja i vintidž stvarčica, bez ikakvih pravila i ograničenja, ukratko rečeno: sve vam je dopušteno. Boho stil je sinergija ere hipija, boemskog stila i romske kulture. Pa čak i kad satima osmišljavate svoju kombinaciju, tragate za nekim komadom koji vam baš za taj outfit treba, to na kraju izgleda kao da je kreirano i osmišljeno bez truda, potpuno lagano i spontano, a to je zapravo najteže od svega.

Boho je prije svega  simbol za toleranciju i mir, ljubav i prihvatanje drugih u cijelini, sa svim njihovim manama i vrlinama bez osude, najcijenjenije vrline kojima se svi hvalimo a koje realno ne posjedujemo ili rijetko posjeduju, ali time se ne hvale.

Moda koju pratimo, svi ti trendovi kojima podliježemo imaju konekciju sa životom koji živimo, svjesno ili nesvjesno. Mene, recimo, nikada, ni tokom radnog vremena, nećete sresti uglađenu, do detalja ispeglanu, u svedenim krojevima, jednobojnu… Nered u glavi,  ali i nedozvoljavanje gušenja individualizma, suprostavljanje konzumerizmu dosta često se odrazi na to kako se  obučem kao i gdje se oblačim.

Bez opterećenja da li je to u trendu, najčešće biram zaturene radnjice na koje možda i ne obratite pažnju  kao što je outfit sa slike iz radnjice “Printemps” koja se nalazi  u, prema meni, najljepšoj ulici u Podgorici – Ivana Vujoševića. Uvijek iskopam neke stare stvarčice kao što su moje studentske čizme i tašna stare preko deset godina.  Jednostavno, volim da nosim stvari  koje su bile saborci u najljepšim događajima života moga, zato ništa ne bacam i  često prilikom seljenja izgledam k’o ciganka čergarka.

Ono što je karakteristika boho stila je i oversize SVE . Velike ogrlice, po principu sve što imaš kući stavi na sebe su tipičan odraz gipsy stila i vrele čergarske krvi, želje da kao J.Lo u spotu za (moju omiljenu) pjesmu Aint it funny,  plešem ispred razapetog šatora. Glomazni džemperi, koji mene lično podsećaju na bade mantile su praktični za svaki outfit  i daje dozu ležernosti i neobaveznosti šta god obukli ispod.

I tako… ako već ne mogu pobjeći od svakodnevnog okruženja definitivno outfitima mogu  svoj mozak transportovati u neku novu dimenziju gde je sve cvjetno, veselo, neopterećujuće, miriše na slobodu.

I zato kad god mi dosadi kalup svakodnevnice, zatvorim oči i pomislim …

”Otići, otputovati … probuditi se negde daleko, jednog vedrog sunčanog jutra, i osetiti da si počeo život ispočetka… da je prošlost nestala kao dim… sresti ljubav svog života, ili nekog sličnog njemu, nekog… nekog ko bi me ljubio, kao dete nemo i kao zver… i kao zver…”

(citat iz filma Nikole Vukčevića “Pogled s Ajfelovog tornja“)

OUTFIT – Butik Printemps

Čizme, ogrlica i tašna – No brend

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite svoj komentar!
Molimo Vas upišite vaše ime ovdje